Dostupni linkovi

Američko-kineski trgovinski rat prilika za Tursku


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Turska vidi priliku za jačanje trgovine sa Sjedinjenim Državama usred trgovinskog rata Washingtona sa Pekingom, izjavio je u utorak turski ministar trgovine, pojačavajući ambiciozan cilj četvorostruke bilateralne trgovine na 100 milijardi dolara godišnje.

"Utvrdili smo da će pitanja između SAD-a i Kine stvoriti značajnu priliku za trgovinu u različitim sektorima ", rekao je ministar trgovine Ruhsar Pekcan na zajedničkoj konferenciji za štampu sa američkim sekretarom za trgovinu Wilbur Ross.

"Izrazili smo spremnost američkoj strani da isporučimo robu", rekla je Pekcan.

Dodala je da će trgovina i investicije biti glavna tema kada se američki predsjednik Donald Trump i turski kolega Redžep Tajip Erdogan sastanu tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kasnije ovog mjeseca u Njujorku.

Turska je u subotu tokom razgovora tražila od Sjedinjenih Država da ukinu trgovinske barijere s ciljem naglog povećanja bilateralne trgovine.

Cilj Washingtona i Ankare u trgovini od 100 milijardi dolara godišnje ostvaruje se uprkos izgledima američkih sankcija zbog kupovine turskih ruskih sistema za raketnu odbranu S-400.

Sjedinjene Države kažu da je trgovinska razmjena sa Turskom u 2017. godini iznosila 24 milijarde dolara, a američki suficit iznosio 1,5 milijardi dolara.

Bijela kuća saopštila je u maju da ukida preferencijalni trgovinski sporazum sa Turskom, rekavši da nivo privrednog razvoja Turske znači da više nije podoban za podršku.

XS
SM
MD
LG