Dostupni linkovi

Trilateralni samit Srbije, BiH i Turske


S leva na desno: Šefik Džaferović, Redžep Tajip Erdoan, Aleksandar Vučić, Željko Komšić i Milorad Dodik, Beograd
S leva na desno: Šefik Džaferović, Redžep Tajip Erdoan, Aleksandar Vučić, Željko Komšić i Milorad Dodik, Beograd

"Republika Turska je stabilizirajući faktor u ovom regionu i ona može da pomogne stabilizaciji ukupnih prilika na Zapadnom Balkanu", izjavio je Šefik Džaferović, član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH).

On je dodao da postoje brojna otvorena pitanja između zemalja Zapadnog Balkana, te da je za njihovo rešavanje potreban dijalog. Prema Džaferovićevim rečima, početak gradnje autoputa između Beograda i Sarajeva je važan projekat koji će uticati na mir u regionu.

"Mi u BiH ćemo što je moguće prije potpisati sve sporazume koji su važni za ovaj projekat", rekao je Džaferović.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je da će se trilateralni susreti zvaničnika iz Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine nastaviti i da će oni zbližiti narode ove tri zemlje. On je to izjavio nakon avršenog samita Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine (BiH) u Beogradu, u okviru drugog dana posete turskog predsednika Srbiji.

"To će sprečiti odliv stanovništva i učiniti region mestom koje privlači ljude", rekao je Erdoan.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da su se pojavile i ideje za izgradnju železničke mreže.

Pored Erdoana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na samitu učestvuju i članovi Predsedništva BiH, predsedavajući, hrvatski član Željko Komšić, srpski član Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džaferović.

Erdoan, Vučić i članovi Predsedništva BiH, nakon samita, prisustvovaće polaganju kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo, u Sremskoj Rači.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan poručio je u ponedeljak da će Turska nastaviti da igra ulogu stabilnosti Balkana i da pokušava da pomogne zemljama regiona da ostave probleme iza sebe.

"Podržavamo evroatlantski smer regiona", rekao je Erdoan.

Za auto-put Beograd-Sarajevo Erdoan je rekao da će biti novi most mira koji će povezivati region i da predstavlja "značajnu poruku za ceo region".

XS
SM
MD
LG