Dostupni linkovi

Amfilohije: Ne slažem se sa odlukom Sinoda da dodeli orden Vučiću


Gospodin Vučić je predsednik Srbije, a ne srpskog naroda u svetu: Amfilohije
Gospodin Vučić je predsednik Srbije, a ne srpskog naroda u svetu: Amfilohije

Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije rekao je u ponedeljak da se ne slaže sa odlukom Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) da orden Svetog Save dodeli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i naglasio da se veliki broj arhijereja ne slaže sa tom odlukom, ali da će je ispoštovati.

Amfilohije je za Radio Goraždevac kazao da je Crkva ne samo "srbijanska, već da je ona žiža sveukupnog srpskog naroda u svetu" i da prema tome "Sabor kao takav ne može da se partijski orijentiše".

"Što se mene lično tiče, a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić je predsednik, naravno privremeni, kao i svi predsednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali, ali on nije predsednik srpskog naroda u svetu", kazao je Amfilohije prilikom posete Pećkoj patrijaršiji povodom obeležavanje osam vekova autokefalnosti SPC.

Mitropolit je potvrdio da je jedan dobar deo arhiepiskopa zatražio da zaseda vanredni sabor Srpske pravoslavne crkve.

Episkopi Srpske pravoslavne crkve služiće večeras bogosluženje u manastiru Visoki Dečani, a Sveta arhijerejska liturgija biće održana u utorak u Pećkoj patrijaršiji.

Događaju neće prisustvovati patrijarh SPC Irinej, a Amfilohije je njegovo odsustvo opravdao njegovim godinama i zdravljem.

XS
SM
MD
LG