Dostupni linkovi

Protest u Sarajevu: Zdravstveni radnici traže kolektivni ugovor


Zdravstveni radnici u Sarajevu traže povećanje plata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Ispred zgrade Kantona Sarajevo u ponedjeljak u podne je počeo protest Sindikata radnika u zdravstvu. Nekoliko stotina medicinskih radnika traže, kako kažu, da Vlada ispuni njihove zahtjeve, a prenosi ih predsjednik Sindikara Edo Selimić.

"Tražimo potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji je u februaru istekao. Dakle, nemate akt po kojem treba da radite. Sve ljestvice smo spustili, jedino je ostalo još da se potpiše granski kolektivni ugovor", rekao je Selimić.

Tokom ranijih pregovora sa Vladom, koji traju od februara ove godine nije bilo konkretnih rezultata, jer zdravstveni radnici, traže i povećanje plaće, te izjednačavanje koeficijenata, za šta Vlada, kako su naveli nema novca.

Selimić je novinarima kazao kako imaju potporu i razumijevanje pacijenata, te naveo kako treba upravo pacijente pitati o uslovima kojih nema u zdravstvenim ustanovama kojima upravljaju vladini namještenici.

Inače, ljekari imaju poseban kolektivni ugovor, dok uposlenici u zdravstvu, odnosno medinski tehničari i pomoćno osoblje nisu uspjeli ispregovarati sve uslove svog ugovora s Vladom.

Radnicima u zdravstvu pridružili su se i priosvjetni radnici, tačnije Sindikat osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo. Predsjednik ovog sindikata Saudin Sivro, kaže kako na zdravstvu i obrazovanju ne štedi.

„Radnici u zdravstvu traže kolektivni ugovor. I mi tražimo klolektivni ugovor koji ističe za godinu dana. I jedna i druga djelatnost moraju imati kolektivni ugovor. Drugi zalog zbog kojeg se izlazi jeste da se jednom za svagda definiše da se plaća radno mjesto gdje se svi koeficijenti jednako rasporede.“ kazao je Sivro.

Podsjetimo, Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo u štrajku je od 2. septembra, a sada su najavili kako će pooštriti mjere, te primati isključivo hitne slučajeve sve dok Vlada KS ne riješi njihov status.

XS
SM
MD
LG