Dostupni linkovi

SAD će otvoriti put za očekivani turski napad u severoistočnoj Siriji


Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan
Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan

Bela kuća saopštila je noćas da će američke snage na severoistoku Sirije da se sklone i otvore put za očekivani turski napad, čime će u suštini napustiti kurdske snage koje su se više godina borile zajedno sa američkim protiv ekstremista Islamske zajednice u toj zemlji.

Objava Bele kuće će biti viđena kao napuštanje kurdskih saveznika koji su podneli najteži deo kampanje predvođene SAD protiv Islamske države, prenela je agencija AP.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan već mesecima preti da će krenuti u vojni pohod na kurdske snage preko granice u Siriji, pošto ih smatra pretnjom za svoju zemlju. Republikanci i demokrate u SAD upozoravali su da bi dozvoljavanje turskog napada moglo da dovede do masakra Kurda i da pošalje zabrinjavajuću poruku američkim saveznicima širom sveta.

"Američke trupe neće podržavati niti će biti uključene u operacije i neće više biti u neposrednoj oblasti u severnoj Siriji", rekla je predstavnica za štampu Bele kuće Stefani Grišam, u neuobičajenoj izjavi kasno sinoć. Ona nije pominjala šta će biti sa Kurdima.

U severnoj Siriji nalazi se oko 1.000 američkih vojnika. Visoki američki zvaničnik rekao je da će se oni povući iz te oblasti a možda i potpuno izaći iz zemlje ukoliko izbiju velike borbe između turskih i kurdskih snaga.

Bela kuća je saopštila da je objava usledila posle telefonskog razgovora američkog predsednika Donalda Trampa i Erdogana.

Ova odluka jasno pokazuje Trampovo usmerenje da okonča američku umešanost u inostranstvu, što je bilo jedno od njegovih ključnih obećanja. Međutim ostvarenje njegovog plana da se američke snage brzo povuku iz Sirije, Iraka i Avganistana usporeno je zbog zabrinutosti američkih zvaničnika i saveznika SAD o opasnom vakuumu koje bi takvo povlačenje donelo.

Od januara američki zvaničnici pokušavali su da izdejstvuju stvaranje bezbedne zone u severnoj Siriji da se pruži bezbednosna tampon zona između turske vojske i kurdskih snaga ali se Turska stalno bunila zbog sporog sprovođenja tog plana.

Objava Bele kuće došla je dan pošto je Erdogan uputio dosad najoštrije upozorenje o jednostranoj vojnoj operaciji u severnoističnoj Siriji, a turska vojska je počela da šalje jedinice i opremu na svoju granicu sa tom oblasti.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima zapretile su snažnim odgovorom na svaki turski upad. "Nećemo oklevati da pretvorimo svaki neisprovociran turski napad u opšti rat na celoj granici da bismo branili sebe i naš narod", napisao je u tviter poruci portparol SDF Mustafa Bali.

XS
SM
MD
LG