Dostupni linkovi

Erdogan: Turska planira vojnu operaciju istočno od Eufrata u Siriji


Redžep Tajip Erdoan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan kazao je da će Turska izvršiti vojnu vazdušnu i kopnenu operaciju istočno od Eufrata u Siriji, gde Ankara i Vašington još uvek nisu uspostavile planiranu "sigurnu zonu".

"Pripremili smo se, napravili smo operativne planove i dali neophodna uputstva," rekao je Erdoan i dodao da će Turska sprovesti akcije vazduha i zemlje "u subotu ili nedelju".

Kako prenosi Rojters, Sjedinjene Američke Države složile su se da zajednički uspostave sigurnu zonu na sirijskoj granici, ali Ankara nije zadovoljna napretkom na tom planu i Erdoan je često ranije pretio da će tamo sprovesti vojne operacije.

Erdoan je prošle nedelje u Ujedinjenim nacijama izjavio da želi da uspostavi zonu duž 480 kilometara granice Turske sa Sirijom. Prema planu Turske oko dva miliona sirijskih izbeglica bilo bi smešteno u sigurnoj zoni, uz međunarodnu podršku.

Sjedinjene Države su pristale na formiranje 'sigurne zone' čime bi zaštitili svoje kurdske saveznike u Siriji a koje Turska smatra teroristima, a ovim bi Turska mogla zaštiti svoju granicu nakon što je prošle godine američki predsednik Donald Tramp najavio planove o povlačenju 2.000 pripadnika specijalnih snaga koje su pomagale kurdskim borcima protiv takozvane 'Islamske države'.

XS
SM
MD
LG