Dostupni linkovi

Kijev: Hiljade protestuju protiv plana o lokalnim izborima na istoku


Demonstranti plan vide kao "kapitulaciju pred Rusijom" koja podržava separatiste
Demonstranti plan vide kao "kapitulaciju pred Rusijom" koja podržava separatiste

Hiljade ljudi protestuje u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, zbog plana predsednika Volodimira Zelenskog da održi lokalne izbore na istoku zemlje koji je pod kontrolom pobunjenika. Okupljeni to vide kao veliki ustupak Rusiji koja podržava pobunjenike.

Ukrajina, Rusija i medijatori Nemačka i Francuska u utorak su sa separatistima potpisali privremeni sporazum koji sadrži smernice za održavanje lokalnih izbora na istoku Ukrajine, gde je u petogodišnjem sukobu separatista i ukrajinskih trupa poginulo više od 13.000 ljudi.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naveo je da je ovaj sporazum neophodan korak pred samit sa liderima Rusije, Francuske i Nemačke kako bi se pronašlo mirno rešenje.

Demonstranti međutim smatraju da je to kapitulacijom pred Rusijom koja podržava separatiste.

Predsednik Zelenski je međutim precizirao da su neutemeljena strahovanja od prevelikih ustupaka separatistima, ukazujući da će izbori biti održani samo kada Ukrajina bude ponovo kontrolisala sve svoje granice sa Rusijom.

"Tamo neće biti bilo kakvih izbora ako su trupe još uvek tamo", rekao je on.

On je takođe insistirao na tome da će izbori biti održani u skladu sa ukrajinskim zakonom, što znači da bi svim kandidatima i političkim strankama trebalo dozvoliti da se kandiduju. Separatistički lideri odbacili su tu ideju u prošlosti.

Potpisivanje sporazuma o izborima na istoku Ukrajine je viđeno kao uklanjanje poslednje prepreke za očekivani susret Zelenskog, Putina i lidera Francuske i Nemačke, kao posrednika u mirvnim pregovorima.

Zvaničnici u Moskvi su pozdravili potpisivanje sporazuma a francuski predsednik Emanuel Makron je ranije u utorak izjavio da očekuje da će se susret desiti uskoro.

XS
SM
MD
LG