Dostupni linkovi

Beograd: U ponedeljak pripremno ročište za paljenje ambasade SAD


Protest ispred ambasade SAD u Beogradu, 21. februar 2008.
Protest ispred ambasade SAD u Beogradu, 21. februar 2008.

Pripremno ročište u sudskom postupku protiv petorice policijskih starešina koji se terete za propuste u obezbeđivanju američke ambasade u vreme mitinga Kosovo je Srbija, kada je zapaljena, zakazano je za ponedeljak u Višem sudu u Beogradu.

Na pripremnom ročištu, koje je zatvoreno za javnost, obrazlažu se dokazi koji će biti izvedeni na glavnom pretresu i predlažu novi, a optuženi se izjašnjavaju o optužbi. Odrediće se i datum početka suđenja.

Optuženi se terete za teško delo protiv opšte sigurnosti. U vreme nereda ispred ambasade bili su na važnim mestima u beogradskoj policiji, Upravi policije MUP Srbije i žandarmeriji.

Tužilaštvo tereti Mladena Kuribaka, Slobodana Vukolića, Stevana Bjelića, Zorana Raškovića i Bojana Markovića.

Prvobitno je pripremno ročište bilo zakazano za jul, ove godine, ali je odloženo.

Apelacioni sud je, početkom godine, pravosnažno oslobodio grupu mladića optuženih za učešće u neredima ispred američke ambasade 2008. godine, odnosno "izazivanje opšte opasnosti", zbog nedostatka dokaza.

Takođe, sud je utvrdio da se oni ne mogu povezati sa smrću mladića Zorana Vujovića, koji je nastradao tokom požara u ambasadi.

Američki ambasador Kajl Skot je reagovao navodeći da je "tužno" da niko nije odgovarao ni kažnjen više od decenije nakon što je zapaljena zgrada američke ambasade, kada je izgubljen jedan život, a ambasadi naneta šteta od skoro milion dolara.

XS
SM
MD
LG