Dostupni linkovi

Pompeo o zahtevu demokrata: Stejt department će poštovati zakon


Majk Pompeo

Povodom zahteva demokrata u američkom Kongresu da se dostave sva dokumenta vezana za Trampov pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog potencijalnog rivala na izborima Džozefa Bajdena, državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je da će Stejt department poštovati zakon.

Postoje neslaganja u tome šta zakon zahteva od Trampove administracije u ovom slučaju.

Pompeo je rekao da Stejt department još nije predao nijedan dokument, ali namerava da razmotri na odgovarajući način.

On je postao jedna od ključnih figura u istrazi demokrata kada je priznao da je učestvovao u telefonskom razgovoru Donalda Trampa i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

U centru istrage o opozivu koju vode demokrate u Predstavničkom domu je razgovor Trampa sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, za koji koji vodeći demorata Adam Šif kađe da je "razgovor u kojem je predsednik vršio pritisak na stranog lidera da istraži Trampovog političkog rivala, što je štetno za nacionalnu bezbednost".

U četvrtak je pred Kongresom 10 sati svedočio bivši izaslanik SAD za Ukrajinu Kurt Volker koji se pominje u prijavi uzbunjivača.

Nakon tog svedočenja, demokrate su objavile niz SMS poruka kojima su komunicirali Volker, Rudi Đulijani i drugi.

U jednoj prepisci Volker i još dvojica američkih diplomata diskutuju o tome kako da sprovedu Trampov zahteve da se istraže Džo Bajden i njegov sin.

U drugoj razmeni se vidi kako Volker piše saradniku Zelenskog i obećava mu da će novi ukrajinski predsednik doći u Belu kuću ako se ta istraga sprovede.

Trampov razgovor sa Zelenskim je deo prijave uzbunjivača - navodno zaposlenog u CIA - i pokreuo je proceduru opoziva.

XS
SM
MD
LG