Dostupni linkovi

Besciljnih 20 istorijskih koraka: susret Trampa i Kima u Severnoj Koreji


Lideri SAD i Severne Koreje, Donald Tramp i Kim Džong Un, severno od linije razgraničenja između Severne i Južne Koreje
Lideri SAD i Severne Koreje, Donald Tramp i Kim Džong Un, severno od linije razgraničenja između Severne i Južne Koreje

Predsednik SAD Donald Tramp je ušao u istoriju kao prvi šef Bele kuće koji je zakoračio na teritoriju Severne Koreje. Mada je njegov sastanak sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom najavio obnovu razgovora dve zemlje o nuklearnom razoružanju, svetski mediji pitaju kakav je domet istorijskog događaja.

Istorijski ulazak američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) na teritoriju Severne Koreje i sastanak s vođom Kim Džong Unom doveo je do obnove pregovora o nuklearnom programu Pjongjanga, ali se postavlja pitanje koliki su stvarni dometi poslednjeg neočekivanog Trampovog poteza, osim prilike za privlačenje pažnje, pišu svetski mediji.

Istorijskih 20 koraka

Tramp je napravio 20 koraka na teritoriji Severne Koreje, ušavši tako u istoriju kao prvi aktuelni predsednik SAD koji je zakoračio u tu državu, piše CNN i ističe da zasad ipak nije jasno šta znači taj važan trentuak u istorijatu odnosa SAD i Severne Koreje.

Tramp je prešao granicu koja deli Severnu i Južnu Koreju, i s nasmešenim Kinom ušao u zemlju koja je nazivana - država parija - zbog svog nuklearnog programa i žalosnog stanja ljudskih prava, ukazuje CNN i ocenjuje da je naizgled spontani događaj podigao na novi nivo Trampov šoumenski instinkt i shvatanje diplomatije kao provere međuljudskih veština.

Sastanak u snažno obezbeđenoj demilitarizovanoj zoni, njihov treći dosad, usledio je dan pošto je Tramp na Tviteru (Twitter) predložio sastanak i rekao da nema problema da uđe u Severnu Koreju. Dok su bili na teritoriji Severne Koreje, Tramp i Kim su se rukovali i tapšali po leđima. "Nikad ne bih očekivao da se sastanem s vama na ovom mestu", rekao je Kim, koji je, kako ukazuje CNN, delovao oduševljeno.

Susret označava važan trenutak u istoriji odnosa SAD i Severne Koreje, ali šta znači mimo iskazanog prijateljstva, zasad nije jasno, podvlači CNN i dodaje da ne deluje da je na 50-minutnom sastanku bilo novih obavezivanja osim dogovora da se obnove razgovori četiri meseca posle propalog samita dva lidera u Vijetnamu.

Trenutak za televiziju, ali s kakvim ciljem?

Trampov sastanak s Kimom bio je klasična trampovska pozorišna režija, diplomatska produkcija koja je počela iznenadnim tvitom rano ujutru na sastanku G20 koji je doveo do sastanka kakav se obično mesecima priprema, ocenjuje BBC.

Scena u demilitarizovanoj zoni je, ističe BBC, teško mogla biti više nabijena značenjem i Tramp je bio više nego spreman da izvede jedan od najnezaboravnijih trenutaka "napravljenih za televiziju" tokom svog predsednikovanja, zakoračivši preko 38. parelele u nešto što je dugo bilo neprijateljska teritorija, prag koji dosad nijedan aktuelni predsednik SAD nije prešao.

Televizijska slika sa sastanka je bila potpuno opčinjujuća, ali s kojim ciljem, pita britanski servis, dodajući da je Trampova nekonvencionalna diplomatija smanjila tenzije na Korejskom poluostrvu, ali da ipak nije zaustavila severnokorejski nuklearni program. Odnos Trampa i Kima doneo je osmehe i rukovanja, ali nije denuklearizovao Korejsko poluostrvo.

Trampova poseta Severnoj Koreji trajala je nešto preko jednog minuta, što je više nego dovoljno, kako kažu njegovi kritičari, da legitimizuje totalitarni režim s jednim od najgorih stanja ljudskih prava na planeti, navodi britanski servis.

Jaz između pregovaračkih pozicija

Neverovatan niz događaja u nedelju podvlači neuobičajeni detant između SAD i Severne Koreje, dugogodišnjih neprijatelja čiji lideri su izgradili topao lični odnos, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal) i dodaje da mada nema naznaka da su dve strane bitno promenile svoje pozicije, bezbednosni stručnjaci ocenjuju da su smanjene šanse da se Pjongjang vrati provokacijama.

Susret u demilitarizovanoj zoni je sledio poznati scenario iz ere Tramp-Kim diplomatije - bombastičan događaj koji ostavlja nejasne garancije, prenosi njujorški list ocene posmatrača. Sastanak u nedelju je izvanredan razvoj događaja, mada je neizvesno da li su dve strane promenile pregovaračke pozicije, rekao je Kim Čun Sig, bivši zvaničnik u južnokorejskom ministarstvu za ujedinjenje.

Dve strane su duboko podeljenje oko toga kako i kada bi Pjongjang trebalo da se odrekne nuklearnog arsenala, što je, kako piše list, bilo upadljivo očigledno kada su pregovori naglo prekinuti u februaru na samitu u Vijetnamu. Pjongjang želi da proces ide postepeno i da SAD počnu da uklanjaju neke ekonomske kazne, dok Vašington želi veliku pogodbu u kojoj bi Severna Koreja pristala na konkretne mere pre ublažavanja sankcija.

U Hanoju je Severna Koreja ponudila da zatvori neke delove kompleksa u Jongbjonu, svom glavnom nuklearnom postrojenju koje proizvodi plutonijum i visoko obogaćeni uranijum, a zauzvrat je Kim tražio ukidanje nedavnih sankcija koje blokiraju većinu njegove međunarodne trgovine i strogo ograničavaju uvoz nafte.

Vašington je to odbio, tražeći šire ustupke. Pjongjang je potom okrivio Vašington za propast samita u Vijetnamu, zaoštrio retoriku i ponovo počeo probe nuklearnog oružja. Severnokorejski lider je obećao svom narodu ekonomsku revitalizaciju, što, kako ocenjuje Volstrit džurnal, nije moguće dok je zemlja pod sankcijama. Zbog toga bezbednosni stručnjaci postavljaju pitanje koliko vremena dve strane imaju za dogovor, što povećava šanse za sledeći sastanak Trampa i Kima. "Ako Kim opet izgubi, mislim da će to nekako biti fatalno za bezbednost njegovog režima", rekao je Kim Sung Han, bivši zamenik ministra spoljnih poslova Južne Koreje.

Događaj za unutrašnju politiku

Iako je sastanak doneo opipljive rezultate - obnovu razgovora radnih grupa posle propasti na februarskom samitu u Hanoju, nema spora da su Tramovi motivi za sazivanje sastanka pre svega izborni, piše Gardijan (The Guardian), ali i ocenjuje da je severnokorejski lider bliži svom strateškom cilju.

Čitavog dana Tramp je gunđao kako mu mediji ne pridaju dovoljno zasluga za smanjivanje tenzija na Korejskom poluostrvu, piše Gardijan uz konstataciju da se sastanak desio samo radi uobličavanja narativa. Zato na sastanku nije bilo savetnika za nacionalnu bezbednost, jastreba u spoljnoj politici Džona Boltona (John Bolton), ali je, s druge strane, u zvaničnoj delegaciji bio Taker Karlson (Tucker Carlson), voditelj Foks njuza (Fox News) koji je glavni Trampov kanal ka neintervencionističkom delu njegove desničarske baze među glasačima, navodi list i ukazuje da su navodno razgovori s Karlsonom ubedili Trampa da u poslednji čas odustane od napada na Iran.

Činjenica da je sastanak s Kimom bio više od prilike za slikanje, sugeriše da je Tramp svestan da samo slikanje neće doprineti njegovom imidžu umešnog pregovarača koji postiže dogovore kada dođu predsednički izbori u novembru 2020, ocenjuje Gardijan i dodaje da je zato morala da se popravi šteta iz Hanoja.

Samit u vijetnamskoj prestonici je propao pošto su razgovori radnih grupa naveli Kima i većinu posmatrača da poveruju da su SAD otvorene za plan korak po korak, u kojem bi Severna Koreja demontirala delove nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje sankcija. Tramp je prve večeri u Hanoju, međutim, iznenadio Kima kada je predstavio sveobuhvatan predlog, objašnjava list, uz ocenu da je to bio neuspešan potez, jer je sevenokorejski lider zauzeo čvrst stav, pa su dve delegacije spakovale kofere i otišle bez ceremonijalnog zajedničkog ručka.

Mada je Tramp i u nedelju rekao da želi sveobuhvatan dogovor, on je naznačio da je spreman na fazni pristup. Predsednik SAD je rekao i da mu je bila čast i naznačio da bi Kim mogao doći u Belu kuću, što je, po oceni Gardijana, strateški cilj režima sve vreme - dobijanje međunarodnog priznanje kao država s nuklearnim oružjem. Ta strategija znači da Kim nema nameru da se razoruža, ali bi mogao da prihvati ograničenje arsenala - kontrola oružja umesto denuklearizacije, što je očigledno lošiji dogovor od iranskog nuklearnog sporazuma koji Tramp pokušava da uništi, zaključuje Gardijan.

Sličnu ocenu iznosi i Blumberg (Bloomberg) s komentarom da je zasad u boljoj poziciji Kim, koji nije naznačio da će se odreći nuklearnog oružja, koje režim u Pjongjangu smatra suštinskim za svoj opstanak.

Bez napretka ka dogovoru, Trampovi susreti s Kimom su u međuvremenu poslužili da poboljšaju reputaciju diktatora, ocenjuje Blumberg, navodeći da analitičari kažu da predsednik SAD rizikuje da stvori utisak da je Vašington prihvatio de fakto status Severne Koreje kao države s nuklearnim oružjem.

Tramp je u nedelju takođe na umu imao unutrašnju politiku i događaji su u najboljem svetlu pokazali njegov šoumenski pristup, ističe Blumberg i navodi da je sastanak bez presedana vratio fokus na Trampa s demokrata koji su u udarnom terminu imali dve noći televizijskog programa za svoje debate.

XS
SM
MD
LG