Dostupni linkovi

Španija će reagovati u slučaju američkih carina


Zastava Španije i EU

Španija u potpunosti odbacuje američke carine na niz proizvoda iz Evropske unije (EU) i mada je više za rješenje putem pregovora vršiće pritisak za snažne protivmjere ukoliko bude potvrđeno da će carine biti uvedene, saopštila je španska administracija, prenosi Rojters.

"Ukoliko američka administracija odbije ponudu za dijalog u ime Španije i EU, španske vlasti će odmah snažno i jasno reagovati kako bi odbranile interese svojih građana i kompanija", ističe se u saopštenju.

Madrid je izrazio volju da djeluje kao posrednik u pregovorima između evropskog bloka i SAD, ali ukoliko ne budu uspješni onda će pozvati na ponovno aktivaciju carina iz spora pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (STO) koju je 2004. godone dobila EU, a prema kojem je njihova vrijednost veća od četiri milijarde evra.

Prema pretpostavkama Španije, carine koje su SAD sredinom sedmice najavile na proizvode uključujući vino i sir zbog ilegalnih subvencija EU za "Erbas" obuhvatiće izvoz robe vrijedan oko milijardu evra.

STO je ove sedmice presudila da su neke subvencije članica EU proizvođaču aviona "Erbas" nelegalne, čime su SAD dobile pravo da reaguju uvođenjem carina na robu koja se uvozi iz evropskog bloka.

Vašington je prije dva dana objavio plan o uvođenju carina.

XS
SM
MD
LG