Dostupni linkovi

Vučić pozvao Srbe da glasaju za Srpsku listu


Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srpske liste
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srpske liste

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas sve Srbe da na parlamentarnim izborima na Kosovu u nedelju 6. oktobra izađu i glasaju za Srpsku listu.

Nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste u Predsedništvu Srbije u Beogradu, Vučić je kazao da je „podrška Srpskoj listi pitanje opstanka srpskog naroda na Kosovu“.

Vučić je izneo i da su kosovske vlasti zabranile ulazak na Kosovo svima koji su hteli da dođu da podržavaju Srpsku listu, dok su u kampanji albanskih partija učestvovali strani političari.

Pošto je na Kosovu zabranjen TV spot Srpske liste, naveo je da je Izborni panel za žalbe i predstavke doneo odluku da se izrekne kazna od 30.000 evra čime su, kako je rekao, "opljačkali Srpsku listu".

"Zabranili su i glasanje sa srpskim dokumentima što nikad ranije nije bio slučaj, rekli da OEBS neće moći da kontroliše pisma koja dolaze van Kosova, računajući da mogu da manipulišu. Sve je ovo, narode srpski na Kosovu i Metohiji, više nego dovoljan razlog da se podrži Srpska lista jer je to pitanje opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", izjavio je Vučić.

Srpska lista je vodeća stranka srpske manjine na Kosovu. Deluje uz podršku Beograda, a na vlasti je u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova kao i u opštinama južno od reke Ibar.

Na izborima zakazanim za nedelju, 6. oktobra Srpsku zajednicu zastupaju četiri politička subjekta - Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sedištem u Gračanici, Samostalna liberalna stranka, takođe iz Gračanice, i Srpska lista sa sedištem u Severnoj Mitrovici, koja je na čelu svih 10 srpskih opština na Kosovu.

Srpska lista je inače do sada imala devet od 10 srpskih poslaničkih mesta, koliko ih je ukupno u Skupštini Kosova. Takođe je na čelu svih 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Prevremene parlamentarne izbore na Kosovu raspisao je predsednik Kosova Hašim Tači, nakon što je šesti saziv Skupštine Kosova raspušten u avgustu, čime je otvoren put za raspisivanje izbora. Do ovakve političke situacije na Kosovu došlo je nakon što je premijer Ramuš Haradinaj 19. jula podneo ostavku zbog poziva na razgovor u Specijalnom sudu u Hagu.

XS
SM
MD
LG