Dostupni linkovi

Ukrajinski tužilac: Ne znam za dokaze protiv Hantera Bajdena


Ukrajinski državni tužilac Ruslan Rjabošapka
Ukrajinski državni tužilac Ruslan Rjabošapka

Novi ukrajinski državni tužilac Ruslan Rjabošapka izjavio je danas da ne poseduje nikakve dokaze da je sin bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena prekršio zakon i da nije imao kontakte sa stranim advokatima u vezi sa ovim slučajem.

Predsednik SAD Donald Tramp zatražio je od ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u telefonskom pozivu 25. jula da pokrene istragu o Bajdenovom sinu Hanteru, koji je bio u bordu direktora jedne ukrajinske gasne kompanije.

Ovaj poziv bio je povod za istragu o tome da li je Tramp pokušao da dobije političku korist vršenjem pritiska na strane istražne organe u vezi sa svojim političkim suparnikom. Istraga može rezultovati opozivom predsednika SAD.

"Nemam takve informacije", rekao je Rjabošapka Rojtersu na pitanje da li poseduje dokaze da je Hanter Bajden prekršio zakon.

Upitan da li mu se obratio Trampov lični advokat Rudolf Đulijani, ukrajinski tužilac je rekao na konferenciji za novinare da strani državljani nisu bili u kontaktu sa njegovom kancelarijom.

Rjabošapka, koji je stupio na dužnost krajem avgusta, rekao je da njegova kancelarija proverava krivične slučajeve koje je otvorio njegov prethodnik, uključujući neke koji mogu biti dovedeni u vezu sa ukrajinskom gasnom kompanijom "Burisma".

Tramp je juče javno zatražio od Kine da pokrene istragu o Džozefu Bajdenu. Američki predsednik je rekao da veruje da Kina i Ukrajina mogu da provere Bajdena i njegovog sina i odbacio pogrdnim izrazom istragu o impičmentu, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG