Dostupni linkovi

Tuka: Znao sam da ću doći do samog vrha


Amel Tuka stigao u Sarajevo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Amel Tuka stigao u Sarajevo

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka, osvajač srebrene medalje u utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi, stigao je u Sarajevo.

Na Međunarodnom aerodromu, gdje je održao konferenciju za novinare, dočekali su ga mnogobrojni građani Sarajeva.

Brojni građani dočekali su Amela Tuku na sarajevskom aerodromu
Brojni građani dočekali su Amela Tuku na sarajevskom aerodromu

"Moram svima da se zahvalim na divnoj dobrodošlici. Od samog slijetanja aviona je sve drugi osjećaj. Kada sam došao na tlo svoje BiH već su počele emocije da rade. Govorio sam da idem u Dohu spreman i rekao sam u jednom intervjuu u aprilu da ću se vratiti na sami vrh. I evo me tu sam na samom vrhu", kazao je Tuka na konferenciji za novinare.

Kazao je kako se od njega 2015. godine u Pekingu očekivalo da osvoji medalju, jer je bio najbrži čovjek na svijetu.

"Ovaj put je to bilo malo drugačije, niko me nije stavljao u ozbiljne kandidate za medalju i otišao sam rasterećeniji. Imao sam puno više sigurnosti nego kada sam otišao u Peking", dodao je najbolji bosanskohercegovački atletičar.

Naveo je kako je u trke na Svjetskom prvenstvu u Dohi ušao jako ozbiljno i da je u svakom trenutku sve ostale shvatao kao veliku konkurenciju. Prvi put je ispričao da se nakon prve trke osjećao jako loše.

"Zagrijao sam se vani na 40 stepeni i dobio visoku temperaturu. Pred polufinale sam bio izuzetno loše. Želim da se zahvalim treneru i italijanskoj Federaciji koji su imali vrhunske doktore koji su me izliječili tog dana", kazao je Tuka.

Dodao je da je znao da će u finalu u Dohi trka biti jako brza, ali da je isto tako znao da je spreman za brzu trku.

"Bio sam spreman da dam sve od sebe. Sve karte sam stavio na stazu i odlučio da idem na sve ili ništa i osvojio sam to sjajno drugo mjesto i srebrenu medalju, što je najveći uspjeh bh sporta, bh atletike. I jedva sam čekao da se vratim u svoju zemlju da to podjelim sa vama, prije svega sa svojom porodicom i bliskom prijateljima", kazao je Amel Tuka.

Njegov trener, Gianni Ghidini, koji je sa njim od 2013. godine, podsjetio je da se kako je rekao Amel Tuka sa prethodnim trenerima izgradio i kao čovjek i kao sportista.

"Da je imao ovo iskustvo i 2015 kao što ga ima danas, sigurno bi osvojio zlatnu medalju i u Pekingu. Narednih godina imao je nekoliko nezgoda koje su djelom usporile njegovo napredovanje, ali u cijelom tom periodu on je naporno trenirao", dodao je Ghidini.

Predsjednik Atletskog saveza BiH Suad Kaknjo, na konferenciji za novinare je kazao da je Amel Tuka sve povrede i odbacivanja od 2015 godine prebrodio.

"I došao je do zlatnih visina, jer ovo srebro ima sjaj zlata", kazao je on.

Nakon dočeka na Sarajevskom aerodromu za Tuku će biti organiziran veliki doček u rodnom Kaknju u 14 sati. Centralni doček planiran je večeras u 20 sati u Zenici.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je po 5.000 KM (2,500 eura), ukupno 10.000 KM (5,000 eura), za podršku organizaciji večerašnjeg dočeka na Atletskom stadionu u Zenici i novčanu nagradu Amelu Tuki.

Prethodno je Vlada Kantona Sarajevo (KS), na prijedlog kantonalnog Ministarstva kulture i sporta, donijela u četvrtak odluku da se Amelu Tuki, reprezentativcu Bosne i Hercegovine u atletici dodijeli 20.000 KM (10 hiljada eura) za osvajanje srebrene medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi, ali i za ostale uspjehe koje je ostvario na brojnim međunarodnim i domaćim takmičenjima.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, također je novčanim iznosom od 15.000 KM (oko 7.500 eura) nagradila Amela Tuku.

Iznos od 15.000 KM predložila je ministrica obrazovanja Federacije BiH Elvira Deliberović, a njen prijedlog je prihvaćen na sjednici Vlade FBIH u četvrtak.

Olimpijski komitet u srijedu je takođe donio odluku da Tuku nagradi sa 15.000 KM za drugo mjesto osvojeno na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

Prvak svijeta u utrci u Dohi je Amerikanac Donnovan Brazer s vremenom 1:42:34, dok je Tuka istrčao najbolje vrijeme ove sezone 1:43:37.

XS
SM
MD
LG