Dostupni linkovi

Tusk: EU je otvorena, ali nije uvjerena u prijedloge Johnsona


Donald Tusk
Donald Tusk

Europska unija je "otvorena, ali nije uvjerena" u nove prijedloge britanskog premijera Borisa Johnsona za sporazum o Brexitu s EU, kaže predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Tusk je jedan od vodećih glasova u Uniji koji je izrazio sumnju u plan Johnsona o sporazumu o povlačenju.

Johnson je predložio da carinske kontrole na robu kojom se trguju između Velike Britanije i EU budu "decentralizirane", sa dokumentacijom koja se prilaže elektronski i sa samo "malim brojem" fizičkih provjera. Provjere bi se vršile izvan granice.

Navodi se i da bi Sjeverna Irska, uz suglasnost svog parlamenta, nastavila primjenjivati europsko zakonodavstvo koje se odnosi na poljoprivredu i ostale proizvode. Taj aranžman može da traje neograničeno, ali bi za njega bila potrebna suglasnost političara iz Sjeverne Irske na svake četiri godine.

Irski premijer Leo Varadkar rekao je da su novi planovi za sporazum o povlačenju dobrodošli, ali su "u mnogim aspektima" kratki.

Johnson je izjavio u četvrtak da je s dužnosnicima EU napravio "istinski pokušaj da premosti jaz" prije nego što istekne rok za postizanje dogovora i izlaska Velike Britanije iz Unije 31. listopada.

Unatoč najavi Johnsona da će Velika Britanija do tog datuma napustiti EU, zakon koji su britanski zastupnici u parlamentu usvojili vjerojatno će ga prisiliti na odlaganje Brexita ukoliko prije toga ne uspije sklopiti sporazum, ocjenjuje BBC.

XS
SM
MD
LG