Dostupni linkovi

Fiskalni savet Srbije: Povećanje plata ekonomski neprihvatljivo


Fiskalni savet Srbije tokom konferencije za medije u Narodnoj banci Srbije
Fiskalni savet Srbije tokom konferencije za medije u Narodnoj banci Srbije

Planirano povećanje plata u državnom sektoru u ekonomski je neprihvatljivo i nije dobro za privredu Srbije, saopštio je Fiskalni savet u analizi budžeta za 2020. godinu.

Pavle Petrović, predsednik tog državnog tela, rekao je na konferenciji za medije u Narodnoj banci Srbije, da je prekomeran najavljeni porast zarada 9,6 odsto jer je procenjeni rast javnih investicija 5,5 odsto bruto društvenog proizvoda.

„Problem je što se ta sredstva neracionalno koriste umesto da idu u podsticanje ionako niskog privrednog rasta u Srbiji. Trebalo bi da se stimuliše privatni sektor, da se smanje porezi, da se ulaže u infrastrukturu. Umesto toga, novac se neproduktivno troši u povećanje plata i to neće podstaći privredu“.

Predstavnici Fiskalnog saveta nisu želeli da govore o mogućim razlozima za takvu politiku vlasti, ali su upozorili da je time ugroženo uvođenje platnih razreda i da su najavljena poreska rasterećenja privredi duplo manja. Kako je saopštilo to telo, na prekomerno povećanje plata u državnom sektoru iz budžeta u 2020. godini ide 14 milijardi dinara, dok privreda ostaje bez 10 milijardi obećanih smanjenja poreza.

Oni su kao potrebne prioritete naveli izgradnju saobraćajne infrastrukture i investicije u zaštitu životne sredine, umesto planirane izgradnje fudbalskih stadiona i prekomernih ulaganja u Vojsku i Policiju Srbije.

Vladimir Vučković
Vladimir Vučković

Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, rekao je da je ista situacija i na lokalnom nivou, odgovarajući na pitanje o radovima u Beogradu.

„U gradovima fali komunalna infrastruktura, koja bi trebalo da bude prioritet. Tek onda, ako gradska i republička vlast imaju novca, logično je sprovoditi druge programe. Mi ne možemo da ocenjujemo da li su oni dobri ili loši jer je to na građanima“.

Fiskalni savet ocenio je da je povećanje penzija od 5,5 odsto opravdano i da bi toliki trebalo da bude i rast plata.

U budžetu za narednu godinu, kako je saopštilo to telo, očekuje se višak od oko 45 milijardi dinara i bar 20 milijardi trebalo bi iskoristiti za smanjenje opterećenja na rad. Fiskalni savet upozorio je na nezadovoljavajući privredni rast koji će, kako je procenio, i u 2020. godini iznositi nešto više od tri odsto.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG