Dostupni linkovi

Vlada CG: Sutrašnja poseta Pompea potvrda odličnih bilateralnih odnosa 


Američki sekretar tokom posjete Rimu
Američki sekretar tokom posjete Rimu

Američki državni sekretar Majk Pompeo će u sklopu evropske turneje sutra posetiti Crnu Goru, a na aerodromu Podgorica će ga dočekati ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, saopštila je danas Vlada Crne Gore, prenosi agencija Beta.

On će, kako se navodi, razgovarati sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom Duškom Markovićem.

Kako su istakli iz Vlade, zvanična poseta državnog sekretara je, nakon posete potpredsednika SAD Majka Pensa avgusta 2017, još jedna potvrda odličnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i crnogorsko-američkog savezništva.

Premijer Marković i sekretar Pompeo daće, kako je navedeno u saopštenju, nakon sastanka dati izjave za javnost.

Pompeo će, prema ranijim medijskim napisima, naglasiti važnost dubokog i trajnog partnerstva dve zemlje.

Tokom prve zvanične posete jednog državnog sekretara SAD Crnoj Gori od obnove njene državne nezavisnosti 2006, Pompeo će takođe naglasti otvorenost NATO za nove članice i doprinos koji je Crna Gora, iako mala zemlja, toj alijansi donela svojim geografskim položajem.

Pompeo će posetiti i Severnu Makedoniju i naglasiće u obe zemlje podršku SAD rešavanju problema, medju kojima su i odnosi Srbije i Kosova.

Agencija AFP je objavila da je od diplomatskog izvora iz Vašingtona dobila informaciju da će glavna tema Pompea biti rusko delovanje u regionu i ohrabrivanje ostalih zemalja da idu u NATO.

"Pompeo će poručiti da je do suverenih i nezavisnih zemalja na Balkanu i tamošnjih ljudi da donesu vlastite odluke kuda žele da idu. Njihova odluka da idu u članstvo u NATO je odluka koju su oni sami doneli", rekao je izvor.

Predsednik Milo Đukanović izjavio je juče tokom posete Severnoj Makedoniji da je poseta američkog državnog sekretara Majka Pompea regionu i Crnoj Gori ohabrujuća, da su je priželjkivali i da je na liniji pojačanog prisustva SAD regionu.

Regionu je, kako je dodao, potrebna pomoć sa evropske i američke adrese da uspešno savlada probleme koji traju, te da učvrste stabilnost.

Pompeo je turneju po regionu počeo posetom Italiji a završiće je posetom Grčkoj.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG