Dostupni linkovi

Pompeo se raduje 'istorijskoj prilici' da poseti Crnu Goru


Crna Gora je važan američki saveznik i državni sekretar Majk Pompeo se raduje "istorijskoj prilici" da poseti Podgoricu početkom oktobra, izjavio je zvaničnik Stejt departmenta na pitanje Glasa Amerike o tajmingu turneje tokom koje će prvi diplomata SAD boraviti i u Severnoj Makedoniji, Italiji i Grčkoj.

Biće to prva službena poseta jednog američkog državnog sekretara Crnoj Gori od obnove njene državne nezavisnosti 2006. godine.

Pompeo, jedan od najbližih saradnika američkog predsednika Donalda Trampa, naglasiće u Podgorici važnost partnerstva i savezništva dve zemlje u NATO-u, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta, na brifingu za novinare o Pompeovoj evropskoj turneji, koji je održan na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Pompeo, kako je rekao, takođe će naglasiti otvorenost NATO-a za nove članice i dopinos koji je Crna Gora kao mala zemlja donela alijansi u smislu geografskog položaja i izlaska na Jadransko more.

Američki državni sekretar će posle Crne Gore otputovati u Severnu Makedoniju, koja je na putu da postane 30-članica NATO, a u Ohridu će se sastati sa najvišim makedonskim zvaničnicima.

Tokom boravka u Severnoj Makedoniji, Pompeo će obići i manastirski komplekse Svete bogorodice "Perivlepta" na Ohridskom jezeru.

U obe balkanske zemlje, kako je saopštio zvaničnik Stejt departmenta, biće naglašena američka podrška rešavanju problema, među kojima su i odnosi Srbije i Kosova. Dodao je da je očito da su Sjedinjene Države angažovane u tom pogledu i da žele da vide napredak, a da je sporazum iz Prespe pokazao da je rešeno nešto za šta su mnogi mislili da nikada neće biti moguće.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je i da Sjedinjene Države ostaju veoma angažovane i fokusirane na region Zapadnog Balkana, koji je strateški važan za viziju Evrope, ujedinjene, slobodne i u miru, i da to pokazuje odluka državnog sekretara da imenuje specijalnog predstavnika za Balkan, Metjua Palmera.

Zvaničnik Stejt departmenta najavio je da će tokom Pompeove posete regionu biti reči i o ruskim naporima da izaziva podele i podsetio na pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, te napore da se podrije Prespanski dogovor i da se sabotiraju integracije Severne Makedonije i ostalih zemalja u regionu.

Naglasio je da je na suverenim zemljama da odluče u kojem pravcu će ići, i da je odluka dve zemlje da idu ka NATO-u dobra. Dodao je i da će se razgovarati o ulozi Srpske pravoslavne crkve u regionu i kako se njome može manipulisati.

Pompeo će evropsku turneju završiti posetom Grčkoj.

XS
SM
MD
LG