Dostupni linkovi

Sarajevogas: Količine plina dovoljne za sutra


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Javno komunalno preduzeće Sarajevogas je obaviješteno da “Gas Promet” u svojstvu operatora transportnog sistema prirodnog gasa u Republici Srpskoj prestaje 01. oktobra 2019. godine sa obavljanjem usluge transporta za potrebe BH Gasa.

Naime, zbog isteka ugovora zaustavljen je transport plina prema Federaciji BiH, ranije je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa.

"Sarajevogas nije uvoznik prirodnog gasa u Bosnu i Hercegovinu, te ovim putem informišemo javnost da je postojeći problem sa snabdijevanjem gasom uzrokovan neriješenim pitanjima između BH Gasa i transportera prirodnog gasa u Republici Srpskoj", navodi se u saopćenju Sarajevogasa.

Dodaju da "u cilju zaštite potrošača u Kantonu Sarajevo apelujemo na nadležene kompanije, te resorna entitetska ministarstva, da nastale probleme hitno riješe, kako ne bi dovodili u pitanje redovno snabdijevanje prirodnim gasom građana Kantona Sarajevo, posebno pred početak sezone grijanja."

"Ukoliko potrošnja gasa bude na jučerašnjem i današnjem nivou, procjenjujemo da će količine prirodnog gasa kojima Sarajevogas raspolaže biti dostatne i tokom sutrašnjeg dana", zaključuju iz Sarajevogasa.

Inače, u sjedištu Vlade FBiH danas je zakazan sastanak predstavnika entitetskih ministarstava i rukovodstva kompanija za transport gasa u BiH.

XS
SM
MD
LG