Dostupni linkovi

Zbog isteka ugovora zaustavljen transport plina prema Federaciji BiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U zvorničkom postrojenju kompanije Gas promet obustavljen je transport plina prema Federaciji BiH, potvrdio je je za Radio Slobodna Europa (RSE) direktor ove kompanije Milomir Draganić.

Razlog, ističe Draganić, leži u činjenici da BH Gas nije obnovio ugovor za iduću godinu, a postojeći ugovor je istekao 30. rujna.

"Mi nemamo drugi ugovor za transport gasa prema Federaciji BiH. BH Gas nije na vrijeme napravio ugovor za transport gasa niti kroz Srbiju, a ni kroz Republiku Srpsku. Zakasnili su napraviti ugovor. Mi ne znamo kome distribuirati gas, u kojim količinama i po kojoj cijeni", istakao je Draganić.

Na pitanje zbog čega nije obnovljen ugovor sa BH Gasom Draganić kaže da se taj odgovor treba potražiti u toj kompaniji.

"U junu smo objavili kapacitete, a u augustu smo upozoravali da nije napravljen ugovor za transport gasa", kazao je Draganić.

Draganić je također kazao kako je 30. rujna u Sarajevu organiziran sastanak između predstavnika nadležnih entitetskih ministarstava energetike i rukovodstva BH Gasa, na kojem nije bio postignut dogovor.

"Mislili smo da smo se dogovorili, ali izgleda ništa od toga. Iz kompanije BH Gas stizali su novi zahtjevi koji su, po meni, nerealni. Republika Srpska ima definisanu zakonsku regulativu za transport gasa. Imamo Zakon o gasu, imamo regulatore, tarife i slobodan pristup sistemu. Međutim to ništa nema u Federaciji i jako je teško s njima sarađivati", kazao je Draganić.

Direktor BH Gasa Jasmin Salkić i ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić nisu odgovarali na pozive.

U sjedištu Vlade FBiH danas je zakazan novi sastanak predstavnika entitetskih ministarstava, rukovodstva kompanija za transport gasa u BiH.

XS
SM
MD
LG