Dostupni linkovi

Vondraček: Ne može se očekivati da Češka povuče priznanje Kosova


Predsednik Češke Miloš Zeman i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Češke Miloš Zeman i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Priznanje nezavisnosti Kosova nikada nije imalo jedinstvenu podršku češkog društva, ali sad se ipak ne može očekivati povlačenje priznanja, izjavio je predsednik Poslaničkog doma parlamenta Češke Radek Vondraček obraćajući se poslanicima na posebnoj sednici Skupštine Srbije, prenosi Beta.

"Priznanje Kosova su u Češkoj pratili različiti sporovi i nikada u češkom društvu nije imalo većinsku podršku. Poslanički dom je čak pozvao Vladu da se potrudi da pronađe alternativno rešenje i da budućnost vidi kroz učlanjenje celog regiona u Evropsku uniju. Parlament Vladi nije preporučio priznanje Kosova, ali je na kraju do toga došlo pod nekom vrstom pritiska i pod uticajem argumenata koji nisu bili precizni i ispravni, što je vreme pokazalo", rekao je Vondraček.

Podsećajući na reči predsednika Češke Miloša Zemana koji je nedavno u Beogradu najavio da bi Češka mogla da preispita priznanje Kosova, Vondraček je rekao da ta izjava može dati impuls za potragu novih rešenja, ali da "ne možemo očekivati korenitu promenu stava češke Vlade po pitanju Kosova jer prema mišljenju mnogih eksperata to nije moguće".

Predsednik donjeg doma češkog Parlamenta ponovio je da Češka podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, jer je, kako je naveo, "istorija jasno pokazala da stabilnost Evrope nije moguća bez Zapadnog Balkana, a balkanska stabilnost nije moguća bez uključenja Srbije".

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je da od Češke očekuje nastavak podrške u obnovi dijaloga Beograda i Prištine u cilju pronalaženja kompromisnog rešenja.

XS
SM
MD
LG