Dostupni linkovi

Zaev i Cipras u Skoplju razgovarali o koristi od Prespanskog dogovora


Zoran Zaev i Aleksis Cipras, Skoplje
Zoran Zaev i Aleksis Cipras, Skoplje

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i bivši premijer Grčke Aleksis Cipras razgovarali su u ponedeljak uveče u Skoplju o koristi i prednostima Prespanskog dogovora i istakli da taj sporazum zaslužuje podršku u obe susedne zemlje.

Vlada Severne Makedonije je saopštila da su Zaev i Cipras "zaključili da je rešenje postignuto Prespanskim dogovorom promenilo realnost njihove dve zemlje i stvorilo novu pozitivnu dinamiku u odnosima u regionu".

U razgovoru je, navodi se, konstatovano da se od 17. juna prošle godine, kada je potpisan dogovor u Prespi, saradnja dve zemlje produbljava "na temeljima novog prijateljstva i streteškog partnerstva".

Zaev i Cipras su posebno istakli povećanje trgovinska razmena od 20 odsto za samo godinu dana, pokrenut postupak za otvaranje novih graničnih prelaza, blisku vojnu saradnju kao deo zajedničke politike NATO, uz grčko obezbeđivanje nadzora vazdušnog prostora Severne Makedonije (АirPolicing).

Sastanak Zaeva i Ciprasa, najzaslužnijih za postizanje dogovor o rešavanju višedecenijskog spora o nazivu Makedonije, kako se ističe: "održan je u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi".

Bivši grčki premijer Cipras je u Skoplje došao na poziv britanskog magazina "Ekonomist", kao jedan od glavnih govornika na "Samitu za Zapadni Balkan" ; s temom "Jačanje zamaha evropskih integracija".

XS
SM
MD
LG