Dostupni linkovi

Severna Makedonija sa Grčkom potpisala aranžman o kontroli neba


Kontrolni toranj, ilustrativna fotografija
Kontrolni toranj, ilustrativna fotografija

Severna Makedonija potpisala je u ponedeljak sa Grčkom u Atini tehnički aranžman o nadzoru njenog vazdušnog prostora kad postane punopravna članica NATO.

Da će grčka avijacija čuvati nebo Severne Makedonije dogovoreno je u aprilu prilikom posete tadašnjeg premijera Grčke Aleksisa Ciprasa Skoplju.

"Mi smo već NATO: danas smo u Atini sa Ministarstvom nacionalne odbrane Grčke potpisali tehnički aranžman za nadzor našeg vazdušnog prostora. Zaštita neba je ekskluzivno pravo samo zemalja NATO. Odbrojavamo do punopravnog članstva", napisala je ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska na svom fejsbuk profilu.

Kako je javila agencija MIA iz Atine, taj tehnički aranžman su potpisali načelnik Generalštaba Armije Severne Makedonije general Vasko Đurčinovski i načelnik grčke odbrane Hristos Kristodulu.

Potpisivanje tog dokumenta predstavlja ozvaničavanje misije "Er polising" (Air-policing) u Severnoj Makedoniji i biće realizovana u koordinaciji sa NATO.

Ta misija uključuje korišćenje sistema za praćenje vazdušnog prostora i upravljanja sistemom za komandu i kontrolu vazduhoplovnih snaga i sredstava protivvazdušne odbrane, uključujući i borbene avione.

Cilj "Er polisinga" je zaštita integriteta vazdušnog prostora NATO zemalja.

XS
SM
MD
LG