Dostupni linkovi

Završen protest taksista u Beogradu, novi najavljen za utorak


Protest taksista u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Protest taksista u Beogradu

Taksisti u Beogradu oko 15 sati su završili dvosatnu protestnu vožnju zbog toga što, kako su naveli, 'država dozvoljava rad privrednih društava i udruženja koja nezakonito, posredstvom aplikacija, obavljaju taksi prevoz'.

U centralnim gradskim ulicama saobraćaj se odvijao otežano, stvarale su se kolone, dok su taksisti sa više strana pristizali ka Vladi Srbije, gdje su su obratili javnosti.

Kako je rekao jedan od organizatora, u protestu je učestvovalo oko 3.000 taksista.

“Protesti će biti organizovani sve dok se ne ugase nelegalni autoprevoznici”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) jedan od organizatora protesta, Boško Vukojević iz Taksi komore Beograda.

“Ministarka Mihajlović je uradila svoj deo posla, donela je dobar i validan zakon (izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, prim.aut). Međutim, svi ostali nisu uložili dovoljno napora da se taj zakon sprovede. E pa sad, vi pronađite ko je odgovoran, pa kad budete pronašli i sklonili nelegalne autoprevoznike sa ulica, mi ćemo se skloniti odavde”, rekao je Vukojević.

Prema njegovim riječima, protest je usmjeren protiv svih “nelegalnih autoprevoznika, a posebno protiv udruženja Car:go koje ima najveću podršku u Vladi Srbije, počevši od premijerke Ane Brnabić”.

“Ta udruženja rade suprotno zakonu. Aplikacije imamo i mi. Sada se oni, navodno, ne bave prevozom, nego se bave inovativnom pomoći na putu za članove svog udruženja”, rekao je Vukojević i dodao da je tu registraciju ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić “dozvolio u svom ministarstvu”.

Predsjednik udruženja Car:Go Aleksandar Vučić reagovao je na protest taksista u Beogradu i u otvorenom pismu naveo da „nijedna šminka ne može da sakrije činjenicu da prestonički taksisti za porez duguju 2,9 milijardi dinara“.

Navodeći da po podacima Poreske uprave, "čak 3.931 taksista ima dugovanja", predsjednik udruženja Car:Go ocijenio je da taksiste "ne interesuju građani, već isključivo oprost poreskog duga".

Osvrćući se na otvoreno pismo predsjednika udruženja Car:Go, jedan od organizatora protesta taksista Boško Vukojević rekao je da “nije istina da taksisti duguju toliko za porez“ i dodao da će svi taksisti koji ne budu uredili svoje poslovanje izgubiti preduzetnički status.

Upitan da li su blokade saobraćaja rješenje za njihove zahtjeve, Vukojević je rekao:

“Ako je građanima Beograda najveći problem u životu što se taksisti dva sata dnevno bore za svoja prava, onda je ovo država blagostanja i sreće.”

Kako su najavili, protestne vožnje će trajati radnim danima od 13 do 15 sati na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su Savez auto-taksi udruženja Srbije, Ugovorna privredna taksi komora Srbije, Sindikat taksi vozača i autoprevoznika "Nezavisnost" i više taksi udruženja u Beogradu.

Taksisti navode da ih je na ovakav potez primoralo ponašanje kabineta premijerke i brojnih ministara, koji, kako kažu, 'pod plaštom digitalizacije, lobiraju za kompanije koje krše zakon, na obmanjujući način se bave taksi delatnošću, ne plaćaju PDV, fingiraju završne račune, obmanjuju javnost o inostranim uspesima'.

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da nijedan protest i blokada grada nisu dobri za građane, te da nisu oni krivi zbog toga što taksisti traže.

"Nijedan protest i blokada grada nisu dobri za naše građane, jer ugrožavaju njihova prava i oni zbog toga trpe. Nisu građani krivi zbog onoga što taksisti traže, niti je to rešenje problema", stoji u saopštenju kabineta Zorane Mihajlović.

Kako se navodi u saopštenju, zakon jasno propisuje ko može da prevozi putnike i koje uslove mora da ispuni, ali da za njegovo sprovođenje nije zaduženo Ministarstvo, već lokalne samouprave, policija i komunalna policija.

Mihajlović je apelovala na investitore, akcionare, finansijske partnere i sve privredne organizacije koje "podržavaju kompanije koje prevoze putnike suprotno Zakonu o drumskom saobraćaju", da urede poslovanja tih firmi i da rade po zakonu.

XS
SM
MD
LG