Dostupni linkovi

Protest novinara u Sarajevu zbog napada na kolegu


Protest u Sarajevu
Protest u Sarajevu

Oko pedeset novinara se okupilo u ponedjeljak na mirnim protestima ispred prostorija Fudbalskog kluba Sarajevo.

Reakcija je to na napad koji se dogodio u petak navečer kada su dvije osobe koje su se predstavile kao navijači ovog fudbalskog kluba prijetnjama natjerale novinara portala radiosarajevo.ba da obriše tekst u kojem je objavio da je jedan navijač FK Sarajevo osuđen u Bjelorusiji zbog posjedovanja 0,16 grama kokaina na pet godina zatvora.

Dvije osobe koje su prijetile novinaru portala Radio Sarajevo uhapšene su u petak navečer, a Sud ih je u nedjelju pustio da se brane sa slobode.

Novinari su prošetali do zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo, te upozorili da se napadi na novinare i redakcije u Bosni i Hercegovini ne procesuiraju brzo i efikasno.

Protest je završen pred zgradom institucija BiH gdje je upozoreno na kršenje osnovnih novinarskih sloboda i ugroženost novinara. Organizator protesta je neformalna grupa novinara.

Vijeće za štampu BiH, te Društvo novinara BiH i Udruženje novinara Republike Srpske osudili su napad na novinara portala radiosarajevo.ba i naveli da takvi postupci moraju biti kažnjeni.

Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije saopštio je u subotu da su nasilnički napadi i insistiranje za brisanje objavljenog teksta "nedopustivi pritisak na slobodno medijsko izvještavanja u interesu javnosti".

XS
SM
MD
LG