Dostupni linkovi

Osude napada na novinara portala Radiosarajevo.ba


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vijeće za štampu BiH i Udruženje novinara Republike Srpske osudili su u subotu napad na novinara portala radiosarajevo.ba i naveli da takvi postupci moraju biti kažnjeni.

Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije saopćio je da su nasilnički napadi i insistiranje za brisanje objavljenog teksta "nedopustivi pritisak na slobodno medijsko izvještavanja u interesu javnosti".

"Ovakvi huliganski postupci najstrožije moraju biti osuđeni i kažnjeni. Posljedice nekažnjavanja ovakvih postupaka opasni su ne samo po kolege kojima su prijetnje upućivane i nad kojima je nasilje u njihovoj redakciji izvršeno, već i po slobodu informiranja generalno i razvoj slobodnog društva", saopćeno je iz Vijeća za štampu BiH.

Vijeće naglašava da su upućivanje prijetnji i zastrašivanje, a posebno fizički napadi i sprečavanje medijskih uposlenika da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, kaznena djela i moraju biti tretirana u skladu sa bh. krivičnim zakonima.

"Štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije poziva MUP i Tužilaštvo da učine sve kako bi ovaj čin nasilja i ometanja medijskih profesionalaca u obavljanju posla bio najstrožije kažnjen, a slobodni rad novinara zaštićen", stoji u saopćenju.

Vijeće za štampu i online medije u BiH, daje punu podršku uredništvu portala radiosarajevo.ba, punopravnog člana Vijeća i ohrabruje kolege redakcije da i dalje nastave sa svojim dosadašnjim profesionalnim radom, te da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja ometanja njihovog slobodnog i sigurnog obavljanja profesionalnih zadataka.

UNRS: Napad mora dobiti sudski epilog

Udruženje novinara Republike Srpske (RS) najoštrije je osudilo događaj u Sarajevu i pružilo punu podršku kolegama.

"Očekujemo da odgovorni budu procesuirani u skladu sa zakonom i pred očima javnosti, kako ovakvi događaji ne bi postali svakodnevica", navedeno je u saopćenju.

Skrenuli su pažnju na govor mržnje u medijima i na društvenim mrežama, koji je, kako navode, zapravo i glavni inspirator ovakvih nedopustivih nasrtaja, ne samo na fizički integritet novinara, već i dugoročno na slobodu govora u cjelini.

"Najviše što u ovom trenutku možemo da uradimo, jeste da istrajavamo na sudskom epilogu. Zato Udruženje novinara RS-a poziva urednike i novinare da se ovaj događaj brzo ne zaboravi i postane samo dio statistike. To je stvar koju novinare niko ne može spriječiti da urade, kao znak podrške svojim kolegama", istakli su u saopćenju.

Novinara portala Radio Sarajevo u petak navečer je ispred redakcije napala grupa koja se predstavila kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, saopštili su iz tog medija.

XS
SM
MD
LG