Dostupni linkovi

SAD odbile Zarifov zahtjev da posjeti iranskog ambasadora u bolnici


Muhamed Džavad Zarif na Generalnoj skupštini UN u New Yorku
Muhamed Džavad Zarif na Generalnoj skupštini UN u New Yorku

Sjedinjene Američke Države odbile su zahtjev iranskog ministra vanjskih poslova Muhameda Džavada Zarifa da posjeti iranskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama u bolnici u New Yorku gdje je podvrgnut liječenju od raka.

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da će Zarifov zahtjev biti odobren ako Iran oslobodi jednog od nekoliko američkih državljana koje su uhapsili, prenio je Reuters.

U julu su Sjedinjene Države uvele stroga ograničenja putovanja za Zarifa uoči posjete Ujedinjenim nacijama tog mjeseca. Slična ograničenja su nametnuta i iranskim diplomatama i njihovim porodicama koje žive u New Yorku, što je Zarif opisao kao "u osnovi neljudsko" ponašanje.

Ako nisu prethodno dobili odobrenje od Washingtona, njima je dopušteno samo putovanje unutar malog područja Manhattana, Queensa i do aerodroma John F. Kennedy.

Glasnogovornik iranske misije u SAD-u Alireza Mirjusefi rekao je da se iranski ambasador Madžid Taht Ravanči liječi od raka u bolnici nedaleko od četvrti Gornje Istočne strane Manhattana.

Zarif je u New Yorku zbog godišnjeg okupljanja svjetskih lidera u Ujedinjenim nacijama.

XS
SM
MD
LG