Dostupni linkovi

Zarif doveo u pitanje američke planove za mirno rješenje


Muhamed Džavad Zarif
Muhamed Džavad Zarif

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif doveo je u pitanje planove SAD za "mirno rješenje" tenzija na Bliskom istoku, naglašavajući diplomatske inicijative koje je Iran do sada pokrenuo, javlja Rojters.

On je na "Tviteru" objavio spisak na kojem se nalazi osam diplomatskih inicijativa koje je Iran pokrenuo od 1985. godine, uključujući mirovni plan za Jemen 2015. godine i regionalni pakt o nenapadanju za Persijski zaliv ranije ove godine.

SAD su juče saopštile da formiraju koaliciju sa ciljem sprječavanja onoga što Vašington naziva prijetnjom iz Irana, nakon napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji tokom proteklog vikenda.

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo izjavio je da SAD žele da formiraju koaliciju, čiji bi cilj bilo uspostavljanje mira i pronalaženje mirnog rješenja.

Zarif je pred polazak u Njujork, gdje će sljedeće sedmice prisustvovati godišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN, na "Tviteru" optužio SAD da više vrednuju naftu od ljudi na Bliskom istoku.

"Arapska krv naspram arapske nafte – prioritet politike SAD. Četiri godine bombardovanja Jemena, 100.000 mrtvih Jemenaca, 20 miliona neuhranjenih i 2,3 miliona slučajeva kolere, slobodno djelovanje krivaca", napisao je Zarif.

On je dodao da su napadi na jemenske rezervoare nafte sa ciljem odmazde "neprihvatljiv čin rata", odgovorivši tako na optužbe Pompea da su napadi na naftnu infrastrukturu 14. septembra akt rata protiv Saudijske Arabije.

Iran je negirao bilo kakvu umiješanost u napade, za koje su odgovornost preuzeli jemenski Huti.

XS
SM
MD
LG