Dostupni linkovi

Predstavnički dom izdao sudski poziv Pompeu


Tri komiteta Predstavničkog doma Kongresa u kojem većinu imaju demokrate izdali su obavezujući, sudski poziv američkom državnom sekretaru Majku Pompeu, tražeći od njega dostavi u roku od sedam dana dokumenta u vezi sa telefonskim razgovorom predsednika Donalda Trampa i šefa ukrajinske države Volodomira Zelenskog.

Tu odluku su doneli Komiteti za spoljna i obaveštajna pitanja, kao i Komitet za nadzor. Oni su saopštili da su povukli ovaj potez zato što, kako se navodi, Pomepo nije ispoštovao njihov zahtev da prosledi tražena dokumenta.

"Vaše kontinuirano odbijanje da dostavite tražena dokumenta ne samo da sprečava naše odbore da u potpunosti istražuju ova pitanja, već narušava i sposobnost Kongresa da ispuni svoje ustavne odgovornosti u zaštitu naše nacionalne sigurnosti i integriteta naše demokratije," navodi se u pismu.

Tri odbora su zakazala i saslušanja za pet zvaničnika Stejt departmenta u naredne dve sedmice. Među njima su bivša ambasadorka SAD u Ukrajini Meri Jovanović, ambasador Kurt Volker, specijalni predstavnik SAD za Ukrajinu, te američki ambasador u EU Gordon Sandlend.

U međuvremenu, Kurt Volker je podneo ostavku.

Poziv Pomemo je poslednji potez u ubrzavanju procedure opoziva Donalda Trampa, koju je Predstavnički dom pokrenuo u utorak, nakon što je “zviždač” uputio žalbu u kooj se navodi da je Trump iskoristio svoj položaj kako bi zatražio mešanje strane države u predsedničke izbore 2020. godine, tačnije da je u telefonskom razgovoru sa Zelenskim 25. jula ove godine zatražio od zvaničnog Kijeva da istraži poslovanje u ovoj zemlji sina bivšeg potpredsednika SAD a sada glavnog pretedenta za predsedničkog kandidata Demokratske stranke Džoa Bajdena.

XS
SM
MD
LG