Dostupni linkovi

Tužilac odbio Netanjahuov zahtev za javnim prenosom saslušanja


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit odbacio je danas zahtev premijera Izraela Benjamina Netanjahua da dopusti prenos uživo saslušanja zakazanog za narednu sedmicu pre mogućeg podizanja optužnice za korupciju.

Netanjahuovi advokati će predstaviti njegovu odbranu 3.i 4. oktobra ali Netanjahu tome neće prisustvovati, navodi Frans pres.

“Ovaj zahtev bez presedana se ne može prihvatiti”, navedeno je u pisanom odgovoru Netanjahuovim advokatima.

U odgovoru se dodaje da “saslušanje ima za cilj da ubedi sud u nevinost vašeg klijenta, a ne da ubedi javnost".

"To je profesionalna odluka koja mora biti nezavisna od svake spoljne presude ili političkog pritiska”, ocenio je tužilac.

Mandelblit je najavio u februaru da namerava da podigne optužnicu protiv Netanjahua za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin je u sredu uveče poverio Netanjahuu zadatak da formira novu vladu nakon izbora održanih 17. septembra.

Ni on ni njegov glavni rival Beni Ganc nemaju dovoljnu većinu u parlamentu da obrazuju stabilnu koaliciju.

Netanjahu je ocenio da je veliki deo slučajeva za koje se optužuje procurio u medije i da mu više odgovara saslušanje otvoreno za javnost.

"Došlo je vreme da se čuje sve. Takođe moja strana, bez posrednika, bez cenzure i bez iskrivljavanja. Ne samo da nemam ništa da krijem, želim da se sve čuje", naveo je premijer u video poruci, podsetivši da su ovih dana uživo prenošene konsultacije predsednika Rivlina i predstavnika političkih partija o mandataru za sastav nove vlade.

Ukoliko Netanjahu bude optužen, neće morati da se povuče sa dužnosti, ali će biti pod političkim pritiskom da to učini.

Po izraelskom zakonu nije dužan da podnese ostavku dok se ne iscrpe sve mogućnosti za žalbu.

Saslušanje je poslednja šansa za Netanjahuove advokate da ga odbrane pre nego što vrhovni tužilac odluči da li da ga optuži.

XS
SM
MD
LG