Dostupni linkovi

Bošković: Crna Gora izložena hibridnim prijetnjama


Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković

Crna Gora je pod stalnim hibridnim aktivnostima i očekuje se njihovo pojačavanje u susret narednim parlamentarnim izborima od strane raznih zainteresovanih strana, saopštio je ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković odgovarajući na pitanje koji će biti zadatak NATO timova za borbu protiv hibridnih prijetnji.

Na zajedničkoj pres-konferenciji sa slovenačkim ministrom odbrane Karlom Erjavecom, ministar Bošković je rekao je jedan NATO-v hibridni tim bio u Crnoj Gori početkom ove godine i da se očekuje još jedan njihov dolazak do kraja godine u Crnu Goru.

Ministar Bošković je naveo da kao odgovorna država, članica NATO pakta Crna Gora, zajedno sa partnerima traži i nalazi zajedničke odgovore na ta pitanja.

"Siguran sam da će biti pronađeni odgovori i na ove aktivnosti koje se trenutno dešavaju. Očekujemo u susret izborima iduće godine, kao što je to bilo i 2016. godine (parlamentarni izbori), da se pojačaju razne hibridne aktivnosti svih zainteresovanih strana kada je Crna Gora u pitanju. Ali opet ponavljam, Crna Gora je 2016. godine pokazala da je tvrd orah i da nije tako jednostavno poraziti Crnu Goru i njene demokratske tekovine i siguran sam da će tako biti i 2020. godine", rekao je ministar Bošković.

Ministar odbrane Slovenije Karl Erjavec se nalazi u višednevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Na pres-konferenciji sa crnogorskim ministrom odbrane Predragom Boškovićem, ministar Erjavec je ocijenio da Zapadni Balkan ostaje područje od strateškog interesa za Sloveniju.

Saradnja na bezbjednosnom polju je najintenzivnija upravo sa Crnom Gorom, saopštio je slovenački ministar odbrane i ona se ogleda, kako je naglasio, u akreditaciji rezidentnih vojno odbrambenih predstavnika u Crnoj Gori i Sloveniji i zajednički angažman u NATO misiji u Letoniji.

Iz Vlade Crne Gore je najavljeno da će: ministri odbrane Crne Gore i Republike Slovenije Predrag Bošković i Karl Erjavec, državni sekretar Republike Sjeverne Makedonije Dragan Nikolić, zamjenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Austrije general potpukovnik Johan Luif, direktor Združenog štaba Nacionalne garde savezne države Mejn brigadni general Dvejn Dramond, načelnik Odjeljenja za školovanje i obuku NATO Centra izvrsnosti za planinsko ratovanje potpukovnik Dražen Komadina, kao i predstavnici Generalštabova i vojni atašei zemalja učesnica i drugi izaslanici odbrane akreditovani u Crnoj Gori…. prisustvovati u petak 27. septembra svečanosti povodom zatvaranja vježbe "Zajednički izazov 2019." poligonu Sinjajevina, poligonu Lipovo, kao i u kasarni "Đuro Drašković" u Kolašinu.

Kako je saopšteno, u toku ceremonije biće prikazane sposobnosti i kapaciteti multinacionalne čete, a planirano je i otvaranje Centra za planinsko ratovanje, stacioniranog u Kolašinu, kao i otvaranje Stijene koja će se koristiti za uvježbavanje planinskog ratovanja.

XS
SM
MD
LG