Dostupni linkovi

Bugarska, Grčka, Hrvatska i Rumunjska podržavaju proširenje EU


Zastava EU
Zastava EU

Bugarska, Grčka, Hrvatska i Rumunjska podržavanu proširenje Europske unije (EU) i otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Ministri vanjskih poslova ovih zemalja u zajedničkoj izjavi izrazili su snažnu potporu vjerodostojnoj perspektivi proširenja za države Zapadnog Balkana i njihovoj budućnosti u EU.

Kako se navodi u izjavi donesenoj na inicijativu hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, četiri zemlje "snažno vjerujemo da je proširenje Europske unije od zajedničke dobrobiti kako za Europsku uniju, tako za države Zapadnog Balkana te predstavlja strateško ulaganje u sigurnost, stabilnost i prosperitet Europe".

"Za Europsku uniju je od ključne važnosti osigurati napredak regije na osnovi individualnih zasluga, kao i stroge, ali pravedne uvjetovanosti", stoji u zajedničkoj izjavi.

Ministri kvadrilaterale snažno podupiru otvaranje pristupnih pregovora EU-a s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"Početak pristupnih pregovora omogućit će dvjema državama da se usredotoče na potrebne reforme, a Europskoj uniji da pažljivo prati napredak ispunjavanja zadanih kriterija. To će svakako pridonijeti reformskom zamahu cijele regije te dati potrebni poticaj pristupnim procesima dviju država kao odraz snažne potpore aktualne Komisije proširenju", naglasili su ministri u svojoj izjavi.

Također, u izjavi je izraženo uvjerenje da će novom sastavu Europske komisije politika proširenja biti visoko na popisu prioriteta, kako bi se ubrzao napredak u sljedećem petogodišnjem razdoblju i osigurala jasna perspektiva budućnosti pristupnog procesa.

Zajednička izjava dogovorena je na sastanku kvadrilaterale ministara vanjskih poslova održanom 24. rujna 2019. godine u New Yorku, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

XS
SM
MD
LG