Dostupni linkovi

Komisija SDP BiH Sarajevo donijela odluku o smjeni Zornića


SDP BiH, fotoarhiv
SDP BiH, fotoarhiv

Kadrovska komisija Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Sarajevo održala je u srijedu uvečer hitnu sjednicu povodom dokumenata koji su se pojavili u medijima, a kojim se dokazuje da je Enver Zornić pred Vojnim sudom Republike Bosne i Hercegovine 1993. godine osuđen za krivično djelo ubistva grupe građana nebošnjačke nacionalnosti, odnosno ratnog zločina.

Na sjednicu je pozvan i Enver Zornić ali se nije odazvao pozivu.

Na osnovu uvida u dokumente koji su se pojavili u medijima i medijske reakcije Envera Zornića, Kadrovska komisija je donijela jednoglasne zaključke kojima se predstavnicima SDP BiH u vlasti Kantona Sarajevo nalaže se da odmah smijene Envera Zornića sa pozicije direktora Kantonalno javno komunalnog preduzeća (KJKP) "Toplane".

Kadrovska komisija traži također hitni ispis Envera Zornića iz evidencije članstva.

Predsjednik i članovi Kadrovske komisije SDP BiH Sarajevo nisu raspolagali predmetnim informacijama, niti su imali uvid u vojnu arhivu, ali zbog težine počinjenog djela smatraju se odgovornim za učinjeni propust i stoga podnose kolektivnu neopozivu ostavku, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDP BiH Sarajevo.

Kadrovska komisija upućuje i najiskrenije izvinjenje članovima porodica žrtava, članovima SDP-a i građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Smjena Zornića će biti pokrenuta danas na sjednici Vlade Kantona Sarajevo, a na inicijativu ministara iz SDP BiH.

XS
SM
MD
LG