Dostupni linkovi

Trump negira 'problematično' obećanje dato lideru druge države


Donald Trump, predsjednik SAD
Donald Trump, predsjednik SAD

Zviždač koji je podnio prijavu protiv Donalda Trumpa, predsjednika Sjedinjenih Država navodno je američki obavještajni zvaničnik, a žalba uključuje i Ukrajinu, pišu Washington Post i drugi američki mediji.

Washington Post, pozivajući se na dva bivša američka zvaničnika, piše da je stvar uključivala "obećanje" koje je Trump dao u telefonskom razgovoru sa stranim liderom, i koje je bilo toliko alarmantno da je američki obavještajni zvaničnik, koji je radio u Bijeloj kući, podnio žalbu generalnom inspektoru obavještajne zajednice.

New York Times, pozivajući se na dvije osobe upoznate sa slučajem, prenosi da se "barem dio navoda odnosi na Ukrajinu". Dodaje se da nije odmah bilo jasno kako se Ukrajina uklapa u optužbe.

Joseph Maguire, vršilac dužnosti direktora nacionalne obavještajne službe, do sada nije dozvolio da se detalji žalbe proslijede Kongresu, kako to zahtijeva zakon.

Trump je na prve izvještaje o žalbi odgovorio nazivajući ih "lažnim vijestima".

"Skoro svaki put kada razgovaram telefonom sa stranim liderom, razumijem da možda ima puno ljudi koji slušaju, od raznih američkih agencija, a da ne spominjem one iz same te druge zemlje. Nema problema!", Trump je napisao na Twitteru.

"Znajući sve ovo, da li je iko dovoljno glup da povjeruje da bih rekao nešto neprimjereno u razgovoru sa stranim liderom tokom tako potencijalno 'jako slušanom' pozivu. Ionako bih uradio samo ono što je ispravno, a uradio bih samo dobro za SAD", dodao je Trump.

Michael Atkinson, generalni inspektor, 19. septembra svjedočio je pred članovima Obavještajnog odbora Predstavničkog doma iza zatvorenih vrata o žalbi zviždača. U više navrata je odbio da sa članovima Odbora razgovara o sadržaju žalbe, rekavši da nije ovlašten za to.

Atkinson je rekao da se žalba sastoji od "ozbiljnog ili otvorenog problema, zloupotrebe ili kršenja zakona" koji uključuje tajne podatke, otkriveno je u pismu zastupnicima, prenosi BBC.

Navodno je žalba podnesena 12. augusta. U izvještaju Washington Posta navodi se da je, dvije i po sedmice prije podnošenja žalbe, američki predsjednik razgovarao sa novoizabranim predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Demokrate u Predstavničkom domu već su počeli istragu tog poziva kako bi utvrdili da li su Trump i njegov advokat Rudy Giuliani pokušali izmanipulisati Vladu Ukrajine da im pomogne u Trumpovoj kampanji za ponovni izbor 2020. godine, pokretanjem istrage protiv potencijalnog demokratskog rivala Joe Bidena, čiji sin je poslovao u Ukrajini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG