Dostupni linkovi

Mihajlović: BiH destabilizuje Izetbegovićeva SDA, a ne Srbija


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da destabilizaciju u Bosnu i Hercegovinu ne unose susedi, već deklaracija predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, i istakla da su dobrosusedski odnosi sa zemljama regiona prioritet za Srbiju.

"Ali kada sa govornice Ujedinjenih nacija čujemo optužbe predstavnika jednog od tri naroda u BiH da susedne zemlje unose nemir i destabilizuju tu zemlju, onda moramo da se zabrinemo", rekla je Mihajlović, saopštilo je ovo ministarstvo.

Ona je navela da "Srbija priznaje BiH kao državu sa dva entiteta: Federacijom BiH i Republikom Srpskom, i poštuje Dejtonski sporazum, čiji je garant".

"Jedini koji unose nemir i destabilizaciju u BiH su oni koji traže promenu uređenja BiH bez dogovora sva tri naroda i ukidanje RS, a to je lider SDA Bakir Izetbegović, što je jasno pokazao i najnovijom Deklaracijom", istakla je Mihajlović.

Ona je pozvala čelnike BiH da umesto optužbi na račun suseda više pažnje posvete rešavanju infrastrukturnih projekata koji povezuju Srbiju i BiH, jer je to u interesu građana.

"Još čekamo da BiH uradi svoj deo posla kako bi novi most preko Drine kod Bratunca mogao da bude u funkciji građana. Podsećam da je Srbija krenula u izgradnju auto-puta od Beograda do Sarajeva i volela bih da i u BiH vidim sličnu posvećenost ovom projektu", istakla je ona.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je juče u govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da se BiH fokusira na jačanje regionalne saradnje i da su dobrosusedski odnosi jedan od njenih spoljnopolitičkih prioriteta, ali da, uprkos tome, susedne zemlje povremeno unose nemir u BiH.

"Zbog partikularnih politika suseda povremeno smo svedoci njihovih aktivnosti za ostvarivanje njihovih političkih interesa unutar Bosne i Hercegovine, čime se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusedskih odnosa", kazao je Komšić.

XS
SM
MD
LG