Dostupni linkovi

Marija Lukić dobitnica nagrade 'Osvajanje slobode'


Marija Lukić
Marija Lukić

Nagradu "Osvajanje slobode" koju je 19. put tradicionalno dodelila Fondacija "Maja Maršićević Tasić" dobila je Marija Lukić, koja vodi sudski postupak protiv bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke za seksualno uznemiravanje, saopštila je danas ta fondacija.

"Kada su mi javili da sam ovogodišnja dobitnica nagrade 'Osvajanje slobode', prvo što sam pomislila, bilo je 'Kakav paradoks' 'Osvajanje slobode' u trenutku kada mi se ista čini tako nedostižnom, u trenutku kada mi je kretanje, jednim delom, ograničeno zbog bezbednosti. Kad mi je onemogućeno pravo na rad u mestu u kome živim i u kome sam rođena. Kada, kako mi se čini, živimo u najvećoj ne-slobodi", rekla je povodom dobijene nagrade Marija Lukić.

Marija Lukić u javnosti je postala poznata kada je optužila predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku za seksualno uznemiravanje. U Kruševcu je u toku sudski proces protiv Jeličića, a o Mariji Lukić je nedavno pisao i CNN, navodeći da u tom srpskom #MeToo slučaju ona vodi bitku sama.

Nagradu "Osvajanje slobode" dobile su i nedavno preminula osnivačica i direktorka Centra za kultrnu dekontaminaciju Borka Pavićević i predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać.

Ovogodišnji žiri činile su sve dosadašnje dobitnice nagrade.

To su: novinarke Tamara Skrozza i Danica Vučenić, profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović, novinarka i autorka emisije "Insajder" Brankica Stanković, istoričarka i profesorka na Filozofskog fakulteta u Beogradu Dubravka Stojanović, direktorka URBAN-IN Aida Ćorović, profesorka u penziji Univerziteta u Beogradu Srbijanka Turajlić.

U žiriju su bile i glumica Mirjana Karanović, direktorka i glavna i odgovorna urednica PG Mreža Lila Radonjić, direktorka programa Građanski pakt za jugoistočnu Evropu Hedvig Morvai-Horvath, supruga ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića Ružica Đinđić, dramaturškinja Biljana Srbljanović, fotografkinja Goranka Matić, novinarka Olja Bećković, urednice sajta Peščanik Svetlana Lukić i Svetlana Vuković Mesarović.

Fondacija "Maja Maršićević Tasić" osnovana je 2001. godine sa idejom da očuva uspomenu na novinarku i političarku koja je osvajala slobodu i da promoviše napore svih žena koje to čine i danas.

XS
SM
MD
LG