Dostupni linkovi

Makron očekuje pomak o Iranu u narednim satima


Emanuel Makron i Hasan Rohani, sedište UN, 23. septembra
Emanuel Makron i Hasan Rohani, sedište UN, 23. septembra

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je u ponedeljak imao sastanak sa iranskim kolegom Hasanom Rohanijem, izrazio je danas nadu da će do nekog pomaka o rešavanju iranskog pitanja doći u narednim satima.

Makron je novinarima na margini 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija rekao da postoji "rizik od nekontrolisane eskalacije" posle napada na saudijska naftna postrojenja.

"Treba da se vratimo za pregovarački sto i da imamo iskrene a i zahtevne razgovore o iranskim nuklearnim, balističkim i drugim aktivnostima u regionu. Treba da imamo širi pristup od sankcija. Nadam se da će doći do pomaka narednih sati", rekao je Makron.

Francuski predsednik je rekao da je sa Rohanijem imao sastanak od sat i po vremena i dodao da je sastanak bio direktan i precizan.

Prema njegovim rečima, vladaju tenzije posle napada na saudijska postrojenja. Makron je dodao da su on i Rohani na sastanku razmotrili moguće načine i predloge rešavanja tih tenzija.

Makron je upozorio da postoji rizik od nekontrolisane eskalacije ukoliko se ne pronađu načini pregovora i dodao da najmanja provokacija može da dovede do neke "preterane akcije".

Francuski predsednik bi tokom dana trebalo da se sastane sa američkim kolegom Donaldom Trampom, a obojica se danas obraćaju tokom zasedanja Generalne skupštine UN.

XS
SM
MD
LG