Dostupni linkovi

Stanari hotela 'Bristol' u Beogradu sele se u stanove


Stanari Bristola
Stanari Bristola

Porodice vojnih penzionera koje su živele u beogradskom hotelu 'Bristol' iseljavaju se iz hotela i prelaze u stanove, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vlado Đukić iz Udruženja vojnih beskućnika Srbije.

"Pošto stanari 'Bristola' nemaju mnogo stvari, hotel će do kraja dana biti iseljen. Sutra se očekuje potpisivanje ugovora i očekujemo da će to biti ugovori za trajno rešenje stambenog pitanja, odnosno ugovori o otkupu stanova", rekao je Đukić za RSE.

Prema njegovim rečima, stanovi su "rezultat sastanka stanara ’Bristola’ sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem". Đukić ističe da Ministarstvo odbrane nije od tada kontaktiralo sa Udruženjem vojnih beskućnika, niti sa stanarima, kao i da nije učestvovalo u dodeli stanova.

Stanove za 11 porodica iz 'Bristola' je, kako kaže Đukić, dodelila Republička direkcija za imovinu, a nalaze se na različitim lokacijama u Beogradu.

"Stanove su dobila samo ta lica koja su ostala u hotelu. Dobili su stanove onako kako im po zakonu i pripadaju", rekao je Đukić.

U hotelu je boravilo 11 porodica vojnih penzionera koje su tu privremeno doseljene pre više od 20 godina, nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Podsetimo, stanari 'Bristola' prekinuli su 14. septembra devetodnevni štrajk glađu nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Jedan od stanara 'Bristola' Dragan Stojanović tada je za RSE da su nakon sastanka sa Vučićem dobili ponovo struju, koja je bila isključena u avgustu, a da će se razgovori sa nadležnima nastaviti, jer nisu dobili nikakva konkretna obećanja u vezi sa rešavanjem stambenih pitanja.

Trajno rešenje stambenog pitanja bilo je i jedan od povoda za štrajk glađu stanara 'Bristola' Oni su zahtevali od Ministarstva odbrane da im se dodele stanovi, jer su, kako tvrde, u poseban fond vojske uplaćivali novac za stanove. Međutim, u Ministarstva odbrane tada su rekli da stanari po zakonu jedino imaju pravo na privremeni smeštaj.

Ministarstvo odbrane Srbije više puta je saopštavalo da je, saglasno zaključku Vlade od 28. avgusta 2018. godine, prestalo pravo ministarstva na korišćenje nekadašnjeg hotela 'Bristol' i da preostalim korisnicima smeštaja u tom objektu nude stanove za privremeni smeštaj u beogradskom 'A bloku' ili u vojnosamačkim hotelima 'Zvezdara' i 'Galeb'.

Prethodno su vojni penzioneri i njihove porodice štrajkovali glađu u maju 2019. godine, kada su prvi put ostali bez struje, a prethodno i bez obezbeđenja na recepciji hotela, telefona i grejanja. To su, kako su tada naveli, videli kao pojačavanje pritiska da se isele.

Hotel 'Bristol' bi trebalo da preuzme kompanija 'Beograd na vodi',koja namerava da ga rekonstruiše u luksuzni hotel.

Bristolci, niste sami
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

XS
SM
MD
LG