Dostupni linkovi

Oko 200 djece migranata i izbjeglica kreće u školu na sjeverozapadu BiH


Migrants in the school in Bihac, Bosnia and Herzegovina
Migrants in the school in Bihac, Bosnia and Herzegovina

U pet osnovnih škola na području Unsko-sanskog kantona Bosne i Hercegovine (USK) tokom školske 2019/2020. godine nastavu će pohađati oko 200 djece izbjeglica, migranata i tražioca azila koja trenutno borave na ovom području na sjeverozapadu BiH.

Njih 40 jutros je sjelo u školske klupe, dok će preostali u školu nešto kasnije, nakon obavljenih ljekarskih pregleda.

Među njima je i petnaestogodišnja Firuza iz Afganistana, koja sa svojom porodicom već neko vrijeme boravi u Privremenom prihvatnom kapu „Borići“ u Bihaću. Firuza već sad poprilično dobro govori bosanski jezik, što znači da će uskoro biti uključena u redovan nastavni proces.

Akcenat u školama stavljen na učenje bosanskog jezika
Akcenat u školama stavljen na učenje bosanskog jezika

„Skoro dva mjeseca nije bilo škole pa sam sretna što sam opet krenula u školu“, kazala nam Firuza kojoj je osmjeh krasio lice zbog povratka u školu.

Nastava je za djecu izbjeglice, migrante i tražioce azila za sada organizirana u dvije škole Prekounje ( Bihać) i Ostrožac ( Cazin), dok će kasnije biti uključene i preostale tri osnovne škole „Harmani I“, "Harmani II" i "Brekovica".

„UNICEF u BiH u saradnji organizacijom Save the Children i Ministarstvom obrazovanja USK i ove godine uspio da ponovo uključi u obrazovni sistem Unsko-sanskog kantona djecu izbjeglice, migrante i tražioce azila. Bit će uključeno pet škola, trenutno su samo dvije gdje će djeca dvije sedmice pohađati nastavu po „Hart programu“ (specijalni program socijalizacije, u okviru kojeg djeca pohađaju radionice i uče jezik), a nakon toga će, po procjeni nastavnika, biti raspoređeni u razrede i uključeni u redovan nastavni proces„ kazala je za Radio Slobodna Evropa Amila Madžak, službenica za obrazovanje UNICEF-a BiH.

Madžak dodaje da je cilj da što veći broj ove djece krene sa pohađanjem redovne nastave, odnosno da idu u školu i prate nastavni program poput drugih učenika.

„U ovim pripremnim radionicama akcenat će biti stavljen na učenje bosanskog jezika, kako bi mališani što prije bili spremni da pohađaju redovnu nastavu“, dodala je Madžak.

Prema podacima koje je objavio portparol policije Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić, u registrovanim kampovima u tom području (Sedra, Borići, BIRA, Miral) ima 3.000 registrovanih migranata i izbjeglica. Na Vučjaku taj broj varira između 500 i 700 osoba, a kako navodi Šiljdedić, imajući u vidu i boravke ljudi van registrovanih objekata, procjenjuje se da na području Unsko-sanskog kantona trenutno boravi između 4.000 i 5.000 migranata i izbjeglica.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG