Dostupni linkovi

Dodik: Nije se odustalo od rezervnog sastava policije RS-a


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas, na postrojavanju jednice žandarmerije u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), da Republika Srpska šalje poruku da želi stabilnost i mir kao prioritet, ali je isto tako spremna da se suoči sa svim izazovima koji bi eventualno, s bilo koje strane došli po pitanju ugrožavanja ustavnog poretka ili bezbjednosti svakog građanina.

"Ovo je jedan od važnih dana za sve institucije RS-a, pa i ovu, kada zvanično postrojavamo jednice žandarmerije, kao opredjeljenje RS da jača policiju i uvjerenje građana da policija može pokazati mogućnost odbrane na sve pokušaje nasrtaja na ustavni poredak i bezbjednost građana RS. Po Ustavu imamo pravo da se bavimo pitanjima bezbjednosti. To na taj način treba gledati. Ostali smo u okvirima Dejtonskog sporazuma, organizujemo se na novi način, a prilagođavamo se novim okolnostima", rekao je Dodik novinarima.

Dodao je da se od rezervnog sastava policije nije odustalo, već je samo prolongirano formiranje zbog materijalnih sredstava.

"Razmatrat ćemo i čekat ćemo priliku da se formira rezervni sastav, jer se pokazalo da je to najbolji način odbrane i čuvanja teritorije i bezbjednosti", rekao je Dodik i naveo da je rezervni sastav policije RS naišao na osude iz FBiH i stranaca, a da se nije ušlo u suštinu.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je navela da je žandarmerija korak naprijed u jačanju MUPRS-a.

"To je doprinos jačanju stabilnosti i bezbjednosti. Opredjeljeni smo da stalno ulažemo u našu bezbjednost", kazala je ona i dodala da ne treba obraćati pažnju na kritike iz FBiH, te da je policija RS-a spremna na saradnju s ciljem stabilnosti i u regionu.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač rekao je da je “danas prvi put u istoriji promovisana Jedinica žandarmerije, ističući da je to projekt za budućnost ne samo Ministarstva unutrašnjih poslovam nego Republike Srpske s ciljem njenog očuvanja i bezbjednosti građana i njihove imovine.

"Ova jedinica nije namijenjena za ratovanje protiv bilo koga, već da čuva RS i njene vrijednosti", naglasio je Lukač.

Potpredsjednik bh. entiteta Ramiz Salkić ponovio je ranije da odustajanje od rezervnog sastava, te formiranje žandarmerije u RS može biti i opasnija aktivnost za budućnost.

Ne propustite pročitati:XS
SM
MD
LG