Dostupni linkovi

Postrojena žandarmerija Republike Srpske


Postrojavanje žandarmerije u Banjaluci

U Centru za obuku u Zalužanima kod Banja Luke danas je svečano postrojena žandarmerija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Formiranje žandarmerije uslijedilo je nakon što je Republika Srpska povukla inicijativu o uvođenju rezervnog sastava, kojeg su također bili najavili i povukli i iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Promociji prisustvuju ministar unutrašnjh poslova RS-a Dragan Lukač i direktor Policije Darko Ćulum, kao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik te zvaničnici entiteta predsjednica Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Član Predsjendištva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas prilikom svečanog postrojavanja Jedinice žandarmerije u Centru za obuku u Zalužanima kako je žandarmedija operativna jedinica koja se može upotrebljavati vezano za izazove te da se radi o mobilnoj jedinici, prenosi N1:

"Razvijamo savremene snage policije i u tom pogledu su nam uzori oni što vidimo na Zapadu. Ono što je meni važno jeste da sam na mnogim mjestima u Republici Srpskoj dobio dobre poruke, da ne kažem pohvale, za način na koji se organizuje ovo jer to ljudima unosi osjećaj sigurnosti i to je nešto što je nama važno", kazao je Dodik u izjavi za regionalnu televiziju N1.

Poručio je da će razmatrati i čekati priliku kada je u pitanju formiranje rezervnog sastava policije, navodeći da to nije izvan Dejtonskog sporazuma nego je limitirano materijalnim sredstvima.

Postrojavanje žandarmerije u Banjaluci
Postrojavanje žandarmerije u Banjaluci

Potpredsjednik Republike Srpske (RS), Ramiz Salkić ranije je ponovio da odustajanje od rezervnog sastava, te formiranje žandarmerije u RS može biti i opasnija aktivnost za budućnost.

Ta jedinica, smatra on, bez ikakve sumnje treba u budućnosti da posluži za zaštitu i podršku realizaciji određenih političkih ideja i postizanju političkih ciljeva.

"Jedinica koja je dobro opremljena, obučenija i uvježbana, iako brojčano puno manja, može biti puno opasnija, ako se zloupotrijebi od strane sistema protiv neke ciljne grupe", ocijenio je Salkić.

Zbog toga je, kaže, žandarmerija kao formacija opasnija od rezervnog sastava policije RS i njeno formiranje pokazuje da vlast u tom entitetu “ne odustaje od uspostave oružanih formacija kao pandama drugim oružanim formacijama u Bosni i Hercegovini”.

Današnje postrojavanje žandarmerije MUPRS-a u Banjoj Luci je, kako je dodao, “nastavak militarizacije u ovom entitetu”.

"Priča da će se oni boriti s ciljem zaustavljanja vala migranata u našoj zemlji je priča za malu djecu. Danas svi migranti koji borave u našoj zemlji prešli su preko područja kojeg kontrolira MUP entiteta RS i to u grupama i bez ikakvih problema", kazao je Salkić.

Formiranje žandarmerije uslijedilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a radi, kako je rečeno, bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočava RS, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata, navodi agencija Fena.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara izjavio je danas u Sarajevu, prenosi agencija Fena, da najavljeno svečano postrojavanje žandarmerije MUPRS-a predstavlja nevješt pokušaj izlaska iz neugodne situacije s neuspješnim formiranjem rezervnog sastava MUPRS-a.

Pojasnio je da se ne radi o proširenju kapaciteta MUPRS-a već o formiranju nove jedinice od postojećih zaposlenika.

Čampara je rekao da se time želi biračkom tijelu u RS pokazati da je to zamjena za rezervni sastav policije koji nisu mogli formirati, što u samom MUPRS ne mijenja ništa suštinski ali može dovesti do narušavanja međuljudskih odnosa i stvaranja straha kod povratnika.

"To je sve ono što ne treba građanima Bosne i Hercegovine, umjesto da se okrenemo borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Čampara, prenosi Fena.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG