Dostupni linkovi

Maduro se sastaje sa Putinom u Sočiju


Nikolas Maduro i Vladimir Putin
Nikolas Maduro i Vladimir Putin

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da će u narednih nekoliko časova otputovati na sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Otputovat ću u Rusiju u zvaničnu posjetu kako bih se sreo sa našim velikim prijateljem, predsjednikom Putinom", naglasio je Maduro u svom govoru, objavljenom na društvenoj mreži Tviter.

On je, takođe, najavio da će se tokom posjete sresti i sa ruskim preduzetnicima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da će se Putin sresti sa predsjednicima Venecuele, Kazahstana i Filipina na marginama sjednice kluba Valdaj u Sočiju.

U Sočiju se od 30. septembra do 3. oktobra održava 16. po redu sjednica Međunarodnog debatnog kluba Valdaj. Ovogodišnja tema je "Jutro istoka i globalnog političkog sistema".

Kako je došlo do krize u Venecueli?

Osporavani predsjednik Venecuele Nikolas Maduro je preuzeo dužnost predsjednika 2013. godine, nakon smrti Uge Čaveza. On je u januaru položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicioni lider i predsjednik Nacionalne skupštine Huan Gvaido se 23. januara samoproglasio za prelaznog predsjednika Venecuele. Prvo su ga priznali SAD, potom i više latinoameričkih, te veći broj država Evropske unije.

Madura, pak, podržavaju Rusija, Bjelorusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Sirija i Turska. Rusija i Kina su posljednjih godina značajno investirali u Venecuelu i posjeduju veliki dio duga te zemlje u različitim oblicima.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni napuste ovu južnoameričku državu.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG