Dostupni linkovi

Američki general Korel u prvoj poseti Kosovu


Član Kosovskih snaga bezbednosti, ilustrativna fotografija
Član Kosovskih snaga bezbednosti, ilustrativna fotografija

Nacionalna garda Ajove nastaviće da podržava Kosovske snage bezbednosti, kazao je general-ađutant Garde general-major Ben Korel (Ben Corell) tokom prve posete Kosovu otkad je imenovan na tu funkciju, saopštila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini.

„Čast mi je što predstavljam Nacionalnu gardu Ajove ovde na Kosovu. Mi ćemo nastaviti da se angažujemo i podržavamo Kosovske snage bezbednosti i Ambasadu SAD”, izjavio je Korel.

General-major Korel, koji je zamenio generala Tima Orra (Tim Orr) kao general-ađutanat Nacionalne garde Ajove, boravi na Kosovu tokom nedelje.

Orr je poslednji put bio na Kosovu 7. maja 2019. godine, u oproštajnoj poseti. Tadašnji premijer Ramuš Haradinaj kazao je da je on „prijatelj Kosova”.

“Osam godina je služio bilateralnim odnosima Kosova i Nacionalne garde Ajove, i u pružanju podrške Bezbedonosnim snagama Kosova, ali i ne samo tome“, kazao je tada Haradinaj.

Orr je trebao da poseti Kosovo i u februaru uoči godišnjice nezavisnosti, ali je Američka vlada odlučila da otkaže tu posetu zbog takse koju je Vlada Kosova uvela Srbiji i BiH.

Od 2011. godine, Nacionalna garda Ajove bila je državni partner Kosova pružajući podršku Kosovskim snagama bezbednosti. Ono što je ovo državno partnerstvo učinilo jedinstvenim jeste to što u Ajovi postoji pristup celog društva koji je obuhvatio sve nivoe vlasti, obrazovanje, atletiku, privatni biznis, energetiku i poljoprivredu, saopšteno je iz Ambasade SAD.

XS
SM
MD
LG