Dostupni linkovi

Avramopulos: Evropa da bude na prvoj liniji migrantske krize


Došao trenutak da EU donese političke odluke: Avramopulos
Došao trenutak da EU donese političke odluke: Avramopulos

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos ocenio je u ponedeljak na Malti da Evropa treba da bude "u prvoj liniji" upravljanja migrantskom krizom, uz zemlje poput Italije, Grčke, Malte, Španije i Kipra.

"Evropa treba da bude bolje pripremljena i da se nađe u prvoj liniji", rekao je Avramopulos, koji učestvuje na mini-samitu posvećenom razradi mehanizma za automatsku raspodelu migranata spašenih na moru. Tu su još ministri unutrašnjih poslova Nemačke, Francuske, Italije, Malte i Finske.

Avramopulos je rekao da je glavna tema sastanka stanje u centralnom Mediteranu ali da se "ne može poreći da sličnih situacija ima i u drugim delovima Sredozemnog mora".

On je ocenio da je došao trenutak da Evropska unija "donese političke odluke, što znači da mora postojati politički put u ime svih država članica".

Više eksperata i evroposlanika je izrazila bojazan da će odluka o raspodeli migranata koja se tiče samo migranata spašenih u centralnom Mediteranu biti viđena kao nepravedna u očima zemalja u koje migranti dolaze drugim rutama, kao što su Španija ili Grčka.

Od početka ove godine se samo 13 odsto od 67.000 ilegalnih migranata, koliko ih je stiglo u Evropu, iskrcalo u Italiji ili na Malti, u odnosu na 57 odsto u Grčkoj i 29 odsto u Španiji.

XS
SM
MD
LG