Dostupni linkovi

Tramp potvrdio da je razgovarao sa Zelenskim o Bajdenu


Donald Tramp i Džo Bajden
Donald Tramp i Džo Bajden

Američki predsednik Donald Tramp (Trump) potvrdio je da je razgovarao sa šefom ukrajinske države Volodimirom Zelenskim o bivšem potpredsedniku SAD Džou Bajdenu (Joe Biden) u julu, ali da nije bilo ničeg spornog. To je izazvalo novi potres na američkoj političkoj sceni jer sve veći broj demokrata u Kongresu smatra da je pokretanje Trampovog opoziva jedino rešenje, a preti i pogoršanju odnosa SAD i Ukrajine.

Tramp je izjavio da je kazao Zelenskom tokom telefonskog razgovora 25. jula da "ne želimo da naši ljudi, kao što su potpredsednik Bajden i njegov sin" doprinose postojećoj korupciji u Ukrajini.

On je potencirao da nije "apsolutno ništa pogrešno uradio".

Bajden je jedan od vodećih pretendenata za kandidata Demokratske stranke koji će se nadmetati sa republikancem Trampom na predsedničkim izborima 2020. godine i negira da je učinio bilo šta nezakonito u Ukrajini.

"Tramp ovo čini jer zna da ću ga 'isprašiti' na izborima i zbog toga zloupotrebljava vlast u pokušaju da me okalja," kazao je Bajden.

Demokrate traže Trampov opoziv

"Volstrit džornl" (The Wall Street Journal) je objavio da je Tramp zatražio osam puta tokom razgovora sa Zelenskim da vlasti u Kijevu zajedno sa njegovim advokatom Rudijem Đulijanijem (Rudy Giuliani) istraže poslovne aktivnosti Bajdenovog sina Hantera (Hunter) u Ukrajini, ali ne nudeći ništa zauzvrat. Zbog toga demokrate u Kongresu postavljaju pitanje da li je ponašanje američkog predsednika istovetno prisili.

Predsedavajući Komiteta Predstavničkog doma za obaveštajni rad Adam Šif
(Schiff) je istakao da ako istraga pokaže da je Tramp pritiskao ukrajinskog predsednika, onda je "prešao Rubikon" te je njegov opoziv (impeachment) jedina opcija.

"Ako predsednik suštinski uskraćuje vojnu pomoć u isto vreme kada pokušava da privoli stranog lidera da uradi nešto nezakonito, kako bi obezbedio prljavi veš o svom oponentu tokom predsedničke kampanje, onda je to možda jedini lek kojim se može iskoreniti problem koje takvo ponašanje predstavlja", kazao je Šif za "Si-En-En" (CNN).

Šif se do skora protivio pokretanju Trampovog opoziva, na čemu su insistirali pojedini demokratski kongresmeni.

Tramp: Pristrasni 'uzbunjivač'

Čitav slučaj je dospeo u javnost prošle sedmice kada su američki mediji objavili da je jedan uzbunjivač iz redova obaveštajne zajednice podneo prijavu generalnom inspektoru američkih obaveštajnih službi, uznemiren zbog obećanja koje je Tramp, navodno, dao izvesnom stranom lideru.

Predsednik SAD je optužio uzbunjivača da je "pristrasan", te da zna da sve njegove razgovore sa svetskim liderima prate američke obaveštajne agencije.

Američki mediji su takođe pisali da Bela kuća blokira prosleđivanje prijave uzbunjivača Kongresu, uprkos stavu generalnog inspektora da je reč o "hitnom" slučaju.

Prema zakonu, ukoliko se radi o prijavi takve ozbiljnost, a generalni inspektor zaključi da je "verodostojna", onda se očekuje da šef nadležnog departmana prosledi informacije Kongresu u roku od sedam dana.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelozi (Nancy Pelosi) je izjavila da u slučaju da se prijava uzbunjivača ne dostavi Kongresu, Trampova administracija "bi ušla u ozbiljno novo poglavlje bezakonja što će nas uvesti u potpuno novu fazu istrage", kazala je Pelosi, koja je takođe donedavno bila protiv otvaranja procedure impičmenta.

Poslovi Bajdenovog sina u Ukrajini

Čitava priča počinje 2014. kada je Bajdenov sin Hanter (Hunter) postao član Upravnog odbora "Burisma Holding", ukrajinske gasne kompanije u vlasništvu oligarha Nikolaja Zločevskog, koja je bila pod istragom.

Trampova administracija da je Ukrajina, u vreme dok je predsednik bio Petro Porošenko, angažovala Bajdenovog sina kako bi odobrovoljila SAD.

Džo Bajden je zahtevao od vlasti u Kijevu da smene glavnog tužioca Viktora Sokina sa obrazloženjem da se ne bori protiv korupcije.

Međutim, Trampov advokat Đulijani sada optužuje Bajdena da je tražio uklanjanje Sokina kako bi se zaustavila istraga poslovanja "Burizme".

Ukrajinski mediji javljaju da Sokin nije otvorio istragu o "Burizmi" u trenutku kada je smenjen.

Bivši glavni ukrajinski tužilac Jurij Lutsenko izjavio je u maju da "Burizma" nije prekršila zakon zbog angažmana Hanterja Bajdena.

Džo Bajden je zatražio da Tramp "odmah" objavi transkript razgovora sa Zelenskim "tako da američki građani mogu sami da prosude".

Tramp, koji je opisao pomenuti razgovor kao "uglavnom svečarski," odnosno u cilju čestitanja Zelenskom, izjavio je da razmatra da obelodani detalje razgovora.

"Voleo bih da to uradim, ali morate biti malo sramežljivi da to učinite", istakao je američki predsednik. Istovremeno, visoki zvaničnici u njegovoj administraciji upozoravaju da bi bilo nepodesno objavljivati privatne razgovore između svetskih lidera.

Uskraćivanje vojne pomoći Ukrajini

Odbori Predstavničkog doma, u kojem demokrate imaju većinu, istražuju medijske navode da je Tramp zapretio povlačenjem vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 250 miliona dolara ako administracija Volodomira Zelenskog ne pokrene istragu aktivnosti Džoa Bajdena i njegovog sina.

Pomoć je bila suspendovana nekoliko nedelja uoči telefonskog razgovora dva predsednika u julu, ali je Bela kuća saopštila prošle sedmice da će biti upućena Ukrajini.

Američka vojna podrška je uglavnom namenjena obuci i opremanju ukrajinskih snaga u borbi protiv separatista, koje podupire Rusija, u ratu koji traje više od pet godina. U sukobu koji je uzdrmao znatan deo istočne Ukrajine poginulo je više od 13 hiljada ljudi.

Ukrajinski ministar inostranih poslova Vadim Pristajko negirao je navode da je Tramp vršio pritisak na Zelenskog tokom pomenutog razgovora.

"Znam o čemu se razgovaralo i smatram da nije bilo pritiska. To je bila duga, prijateljska konverzacija, tokom koje su dotaknuta mnoga pitanja, ponekad iziskujući veoma ozbiljne odgovore", istakao je Pristajko.

Podrška Trampovih najbližih saradnika

Najbliži Trampovi saradnici nastoje da odbrane njegov potez. Državni sekretar Majk (Mike) je zatražio sveobuhvatnu istragu.

"Smatram da ako se potpredsednik Bajden poneo nepodesno, ako je zaštitio svog sina intervenišući kod ukrajinskog vođstva na koruptivni način, onda treba da utvrdimo istinu," kazao je Pombeo za "Ej-Bi-Si" (ABC).

Istovremeno, ministar finansija Stiven Mnučin je izjavio, da iako nije učestvovao u pomenutim razgovorima, nema razloga da veruje da je Tramp vršio pritisak na ukrajinskog predsednika.

On ističe da Bajdenovom sinu nije trebalo dozvoliti da posluje u Ukrajini dok je njegov otac bio potpredsednik. Na konstataciju novinara "Si-En-En"-a (CNN) Džejka Tapera (Jake Tapper) da je njegov stav nedosledan jer Trampova deca i dalje učestvuju u poslovima iz kojih se sam američki predsednik nije povukao, Mnučin je izbegao odgovor.

Republikanci u Kongresu su uglavnom suzdražni, dok je senator Mit Romni (Mitt Romney) među retkima izrazio zabrinutost.

"Ako je predsednik tražio ili pritiskao predsednika Ukrajine da istraži njegovog političkog rivala, direktno, ili preko ličnog advokata, to bi bilo izuzetno zabrinjavajuće. Pogubno zbog činjenica koje bi se odelodanile", napisao je na Tviteru Romni, koji je kao republikasnki kandidat izgubio na predsedničkim izborima 2012. od Baraka Obame.

Majkl Mekfol (Michael McFaul), bivši američki ambasador u Moskvi u vreme administracije Baraka Obame, kazao je za MSNBC da Trampovo ponašanje, bez obzira da li je bilo u okviru zakona ili ne, "šalje veoma loš signal" Ukrajini u kritičnom istorijskom trenutku po nju.

"Ovo nije način da se vodi spoljna politika", kazao je Mekfol.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG