Dostupni linkovi

Ko je Dmitro Firtaš, ukrajinski tajkun kojeg traže SAD?


Dmitro Firtaš na procesu na austrijskom Vrhovnom sudu u Beču 25. juna
Dmitro Firtaš na procesu na austrijskom Vrhovnom sudu u Beču 25. juna

Dmitro Firtaš, ukrajinski tajkun uticajan u vlasti, kojeg Sjedinjene Američke Države traže zbog sudskog procesa, stvorio je ogromno bogatstvo mutnom trgovinom gasa s kompanijom pod kontrolom Kremlja, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Austrijski Vrhovni sud je 25. juna potvrdio odluku nižeg suda za izručenje Firtaša u SAD po optužbi za podmićivanje od pre šest godina.

Konačnu reč ima austrijski ministar pravde, koji nije naznačio kada će odluka biti doneta. Firtašov američki advokat je u sudskom podnesku naveo da bi mogao biti u Sjedinjenim Američkim Državama do početka juna kada bude dato konačno odobrenje.

Firtaš (54), navodno povezan s kriminalcima, poseduje širok dijapazon ključnih ukrajinskih resursa, uključujući 70 odsto distribucije gasa u toj državi. Iako je u kućnom pritvoru u Austriji od 2014. godine, smatra se da su mnogi na vlasti u Ukrajini njegovi dužnici.

Zvaničnici SAD su godinama upozoravali na opasnost koju neki od najbogatijih ukrajinskih biznismena predstavljaju po tu zemlju.

Američki specijalni izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker rekao je na saslušanju u Senatu SAD u junu da je za Ukrajinu od "suštinskog značaja" da "razbije" oligarhski sistem. Preporučio Kijevu da usvoji zakone za razbijene holdinga oligarha kako bi se smanjio njihov uticaj.

Prošle godine, republikanski senator Rodžer Viker (Roger Wicker) u pismu tadašnjem ministru pravde SAD Džefu Sešonsu (Jeff Sessions) izdvojio je Firtaša kao posebnu pretnju Ukrajini.

Ako Firtaš završi na suđenju u Sjedinjenim Američkim Državama, to bi moglo poslati poruku oligarsima da je Vašington ozbiljan u procesuiranju politički uvezanih biznismena, posebno onih koji ometaju napore za jačanje te istočnoevropske države.

Ovde je predstavljen Firtaša i izneti su razlozi zašto je privukao toliko mnogo pažnje.

RosUkrEnergo

Malo poznati biznismen sa zapada Ukrajine, Firtaš je ušao u posao trgovinom prirodnog gasa 90-ih godina, ubrzo posle raspada Sovjetskog Saveza.

Diplomatska depeša SAD, koju je 2010. objavila organizacija Vikiliks (WikiLeaks), citirala je Firtaša kako kaže da mu je u početku pomogao Semjon Mogilevič, čuveni šef ruske mafije koji je kasnije stavljen na FBI-jevu listu najtraženijih osoba.

Firtaš (desno) i tadašnji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič na ceremoniji otvaranja novog postrojenja za proizvodnju sumporne kiseline na Krimu u aprilu 2012.
Firtaš (desno) i tadašnji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič na ceremoniji otvaranja novog postrojenja za proizvodnju sumporne kiseline na Krimu u aprilu 2012.

Firtaš je konačno došao do velikog dobitka 2004. kada je osnovao preduzeće s ruskim gasnim džinom u državnom vlasništvu Gazpromom za ekskluzivni uvoz centralnoazijskog gasa u Ukrajinu.

Kompanija u čijem osnivanju je pomogao, RosUkrEnergo, kupovala bi milijarde dolara vredan prirodni gas iz Turkmenistana i onda ga preprodavala po značajno uvećanim cenama u Ukrajini.

Kritičari kažu da nije bilo razloga da Gazprom koristi usluge posrednika u unosnoj trgovini gasom između bivših sovjetskih država. RosUkrEnergo je bio ništa drugo do maska za preusmeravanje profita, tvrde oni.

RosUkrEnergo je zaradio oko dve milijarde dolara od 2005. do 2007. godine. Firtaš i njegov partner su posedovali 50 odsto preduzeća.

Budući da Gazprom kontroliše ruska vlada, posmatrači su spekulisali da je Firtaš izgradio snažne veze s unutrašnjim krugom ruskog predsednika Vladimira Putina kako bio RosUkrEnergo mogao raditi.

Kupovine po Ukrajini

Firtaš je iskoristio profit od RosUkrEnergo da pokupi ukrajinske industrijske resurse u sektorima đubriva i titanijuma, koji umnogome zavise od snabdevanja gasom. Brzo je postao jedan od najbogatijih i najuticajnijih ukrajinskih biznismena.

Firtaš je kasnije proširio svoje trgovinsku imperiju na poljoprivredu, bankarstvo, nekretnine i medije. Njegovo ukupno bogatstvo je, prema podacima Forbsa iz 2014, procenjeno na više od 500 miliona dolara.

Sve veća Firtašova vlast i kontrola nad ukrajinskim gasnim sektorom doveli su ga u sukob s tadašnjom premijerkom Julijom Timošenko.

Ona je 2009. postigla dogovor s Putinom da se RosUkrEnergo izbaci iz poslova ukrajinskog uvoza gasa, čime je Firtaš lišen značajnog profita. On je tvrdio da je Timošenko napravila političke ustupke Putinu da bi postigla svoj cilj.

Firtaš je, međutim, godinama podržavao Partiju regiona, političku stranku naklonjenu Rusiji. Kada se Timošenko kandidovala za predsednika 2010, Firtaš je podržao njenog rivala, lidera Partije regiona Viktora Janukoviča.

U okviru toga, on je podržao unajmljivanje američkog političkog konsultanta i republikanskog lobistu Pola Manaforta (Paul Manafort) da nadgleda Janukovičevu kandidaturu za predsednika.

Janukovič je na kraju pobedio Timošenko na izborima. I sledeće godine, 2011, ona je uhapšena po krivičnim optužbama koje su mnogi smatrali politički motivisanim. Puštena je 2014. godine.

Timošenko je kasnije tužila Firtaša, optužujući ga za pranje novca od gasa da plati Janukovičeve pristalice. Njen slučaj je odbacio američki sudija.

Šest godina kasnije, Manafort je bio predsednik izbornog štaba Donalda Trampa (Donald Trump), dok negativne reakcije zbog njegovog rada za ukrajinske političare nisu dovele do otpuštanja.

Kasnije je Manafort optužen za bankarske i poreske prevare, kao i kršenje zakona o stranim agentima, zbog rada za političare Partije regiona i s njom povezane biznismene.

Majdan i izgnanstvo

Pod Janukovičem, Firtašov biznis je cvetao. Kada je Firtaš 2013. kupio veliku televizijsku stanicu, neki su to smatrali načinom da pomogne u ponovnom izboru Janukoviča.

Ali Firtaš nikada nije dobio priliku da to iskoristi.

Janukovič je svrgnut s vlasti u februaru 2014. tokom masovnih protesta poznatih kao Euromajdan. Njegovo svrgnuće podstaklo je Rusiju da zauzme crnomorsko poluostrvo Krim i izazvalo sukobe na istoku Ukrajine koji do danas bukte.

Firtaša je na zahtev američkih službi uhapsila austrijska policija nekoliko nedelja posle Janukovičevog bega. Optužen je da je pokušao da podmiti indijske zvaničnike da olakšaju investicije u vezi s titanijumom.

Među Firtašovim poslovnim partnerima u Rusiji je Arkadij Rotenberg, višedecenijski Putinov prijatelj.

Iako je u kućnom pritvoru u Austriji od marta 2014. dok su išla saslušanja o izručenju, on je nastavio da vodi svoj biznis u Ukrajini, uključujući kontrolu mreže za distribuciju prirodnog gasa u ukrajinskim regionima.

To je razgnevilo zvaničnike SAD koji kažu da Firtaš ima štetan uticaj po privredu te zemlje.

"Firtaš i dalje kontroliše posrednike u ukrajinskom gasnom sektoru", napisao je Viker u pismu ministru pravde SAD 2018. "Firtaš prima gas i prodaje ga krajnjim korisnicima, ali odbija da plati Naftogazu i uzima prihod. Ta shema je dosad prema procenama koštala Ukrajinu dve milijarde dolara".

Firtašovi advokati su negirali optužbe i tvrde da je slučaj u SAD protiv njihovog klijenta politički motivisan.

Ako bude izručen u SAD, suđenje u Čikagu bi moglo početi nešto pre nego što novoizabrani ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski prvi put poseti Belu kuću.

XS
SM
MD
LG