Dostupni linkovi

Iran: Pravni koraci za oslobađanje britanskog tankera okončani


Tanker Stena Impero

Glasnogovornik iranske vlade izjavio je u ponedjeljak da su svi pravni korac za oslobađanje tankera pod britanskom zastavom Stena Impero okončani, ali se ne zna kada će plovilo biti pušteno na slobodu, javili su iranski mediji, prenosi Reuters.

Zauzimanje broda 19. srpnja, dva tjedna nakon što je Britanija zadržala iranski tanker s Gibraltara, povećavalo je napetosti u regiji uslijed napada na druga trgovačka plovila za koja je Washington okrivio Teheran.

Iran je negirao odgovornost za te napade koji su se dogodili na važnom međunarodnom putu isporuke nafte.

"Pravni rad i administrativni postupci za puštanje britanskog tankera su okončani, ali nemam podataka o vremenu puštanja na slobodu," rekao je glasnogovornik vlade Ali Rabiei, prenijela je poluslužbena novinska agencija ILNA.

Poluslužbena novinska agencija Fars citirala je Alija Rabieija: "Pravni posao za tanker za naftu je završen i tanker se može premjestiti, a odluka govori o kraju pritvora tankera".

Odnosi između Sjedinjenih Država, njihovih saveznika i Irana postupno su pooštreni otkako se Washington prošle godine povukao iz međunarodnog dogovora čiji je cilj smanjenje nuklearnog programa Teherana i uveo sankcije na zaustavljanje izvoza iranske nafte.

XS
SM
MD
LG