Dostupni linkovi

Stefanović: Mere o izbornim uslovima u roku od tri meseca


Nebojša Stefanović

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je na čelu vladine radne grupa poboljšanje izbornih uslova, izjavio je da je za primenjivanje seta mera koji je ta radna grupa dala potrebno između sedam dana i tri meseca.

"Nismo želeli da to bude samo neka vrsta preporuka već smo želeli da kroz konkretnu ponudu promenimo Zakon o finansiranju političkih aktivnosti i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije", rekao je Stefanović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Stefanović je istakao da se radi na pooštravanju kaznenih zakonskih normi i preciziranju šta su javni resursi i šta se pod njima podrazumeva.

Kako je rekao, Agencija za borbu protiv korupcije će imati pet dana da reaguje na kršenje propisa.

"Biće zabranjena bilo kakva politička aktivnost u toku radnog vremena, zabraniće se korišćenje javnih prostorija za političku agitaciju, zabraniće se da se na bilo kom skupu, na kome se promovišu rezultati rada funkcionera ili institucija, govori pozitivno ili negativno o bilo kojoj političkoj temi koja se tiče izbora", kazao je Stefanović.

Kako je naveo, neće biti dozvoljeno osporavanje i promovisanje bilo koje političke liste ili stranke.

Komentarišući izjavu predsednika Pokreta Dveri Boška Obradovića da je potrebno odložiti redovne parlamentarne izbore za jesen kako bi bilo vremena da se primene promene u izbornim uslovima, Stefanović je kazao po Ustavu Srbije to nije moguće.

Stefanović je naveo da će građani, koji ne izađu na izbore i sumnjaju da neko glasa umesto njih, moći da nakon izbora imaju uvid u birački spisak i uvere se da li je neko glasao u njihovo ime.

On je kazao da Vlada Srbije želi da pokaže spremnost da se razgovara o svemu, "o onome što Vlada može da uradi uredbama i zaključcima, o onome što može da uradi Republička izborna komisija (RIK) kao i ono što može da uradi Agencija za borbu protiv korupcije".

XS
SM
MD
LG