Dostupni linkovi

'1 od 5 miliona': Nastavak podrške studentima u blokadi Rektorata


Studenti koji od 13. septembra blokiraju zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu sa balkona pozdravljaju učesnike protesta "1 od 5 miliona".
Studenti koji od 13. septembra blokiraju zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu sa balkona pozdravljaju učesnike protesta "1 od 5 miliona".

U Beogradu se održao 42. po redu protest pod sloganom "1 od 5 miliona". Antivladini protesti i ovog puta, kao i prošle subote, protekli su u znaku blokade zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu.

"Mi studenti uspeli smo posle sedam godina da jednom čoveku kažemo NE, uspeli smo tom jednom čoveku da kažemo da ne može više da upliće prste u sve grane ovog sistema. Mi smo tu da zaštitimo autonomiju univerziteta i pozivamo profesore da zaštite svoju profesiju", izjavila je Tea Vukadin, studentkinja i jedna od organizatorki protesta.

Mila Jovanović, takođe jedna od organizatorki protesta i jedna od studentkinja koja učestvuje u blokadi Rektorata obratila se okupljenim građanima.

"Mi štitimo našu kuću, mi čuvamo ugled ovog univerziteta koji je građen više od 200 godina. Imam 21 godinu, bila sam učenik generacije i u osnovnoj i u srednjoj školi. Studiram molekularnu biologiju, očistila sam sve ispite i imam prosek 9, 65 i ja blokiram Rektorat. Ne smemo da dozvolimo da lažovi bace senke na naše diplome. Položićemo i ovaj ispit", izjavila je Mila Jovanović i dodala da se studenti ne osećaju bezbedno nakon što su, kako kaže, aktivisti Srpske napredne stranke pokušali da uđu u zgradu Rektorata.

Kolona se kretala centralnim beogradskim ulicama, građani su na kratko zastali kod nedavno rekonstruisanog Trga republike i povicima izrazili nezadovoljstvo zbog načina na koji su gradske vlasti uredile trg.

Oko samog Trga Republike u toku su radovi na zameni kocki na pločniku, koje su izazvale negodovanje kod dela Beograđana i opozicije.

Protest je završen bez incidenata na istom mestu gde je i počeo, kod zgrade Rektorata izvođenjem akademske himne "Gaudeamus igitur" koju je na violini sa balkona zgrade Rektorata odsvirala studentkinja Ana Knežević, nakon čega je pročitano pismo profesora Raše Karapandže, nakon čega je pročitano pismo profesora Raše Karapandže, koji je prvi ukazao na mogući plagijat doktorata ministra finansija Siniše Malog, u znak podrške studentima.

Grupa studenata je 13. septembra otpočela blokadu zgrade Rektorata zahtevajući od rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović da na Radio-televiziji Srbije da preporuku premijerki Srbije Ani Brnabić da smeni ministra finansija Sinišu Malog zbog spornog doktorata.

Kako su saopštili organizatori protesta, "u Rektoratu se vodi borba ne samo za čast Univerziteta, već i svih građana Srbije koji se bore za očuvanje slobode i demokratije kao i institucija u Srbiji".

(Studenti ne odustaju, RSE video od 16. septembra)

Studentskom blokadom do smene ministra Malog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je 20. septembra da je univerzitet autonoman i da Vlada Srbije ne može da se meša u dešavanja u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, ali da ne bi trebalo da se meša ni opozicija.

"Ako neko sumnja u nečiju diplomu ili doktorat, mora da zna da je postupak u toku i da na to ne sme da se utiče, kao što se ne utiče na sudski postupak", rekao je Šarčević za Javni servis i dodao da nova akademska godina 1. oktobra počinje pod malo otežanim okolnostima, jer je zgrada Rektorata u blokadi.

U svojoj izjavi od 15. septembra predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da policija neće intervenisati u slučaju blokade Rektorata i ocenio da je cela akcija "rezultat nemoći i želje organizatora da se policija uključi da bi posle mogli da kažu da je ugrožena autonomija univerziteta".

(Fotogalerija petog dana protesta, 17. septembra)

Protest je počeo na Platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle su učesnici protesta uputili podršku studentima koji blokiraju zradu Rektorata, a predviđena je i protestna šetnja centralnim beogradskim ulicama.

Antivladini građanski protesti u Beogradu traju od 8. decembra 2018. godine, a prvi protest pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je zbog napada na lidera "Levice Srbije" Borka Stefanovića 23. novembra 2018. u Kruševcu, gradu u Zapadnoj Srbiji 200 kilometara udaljenom od Beograda. Protesti su u međuvremenu promenili naziv u "Jedan od pet miliona" posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića: "Nek' vas se skupi i pet miliona, nijedan zahtev neću da ispunim".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG