Dostupni linkovi

Održan Montenegro prajd 2019: 'Ne preko naših leđa'


Održan sedmi Montenegro prajd
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Održan sedmi Montenegro prajd

U Podgorici je uz zastave duginih boja, transparente i manje prisustvo policije bez incidenata završena sedma Parada ponosa.

Učesnici Montenegro prajda 2019. zatražili su donošenje zakona o životnom partnertstvu osoba istog pola. Manifestacija koja slavi različitost i upozorava na, kako je saopšteno, loš položaj LGBTIQ populacije i konstantno nasilje ove je godine održana pod sloganoma "Ne preko naših leđa".

Predsjednik "Kvir Montenegro" Danijel Kalezić rekao je da je danas, kao gej muškarac, ponosan na to što jeste.

"Danas sam ovdje jer ne dozvoljavam da se preko mojih leđa biju licemjerne političke bitke koje su na koncu izražene u broju glasova na izborima, privilegijama i eurima", poručio je Kalezić sa platoa ispred Skupštine Crne Gore.

"Imam pravo da predstavnici naroda ne koriste moj identitet ili identitete mojih bližnjih da bi vrijeđali jedni druge, i imam pravo na svoje autentično postojanje i svoj život onako kako sam ga sam sebi skrojio", kazao je Jovan Ulićević ispred nevladine organizacije "Spektra".

Džudi Kuo iz Ambasade SAD u Podgorici je poručila da je različitost suština života i osudila nedavni napad na transrodnu osobu u Kolašinu.

"Zabrinuti smo zbog nedavnog govora mržnje koji se nedavno mogao čuti iz Parlamenta na račun LGBT osoba i nadamo se da će Parlament igrati značajnu ulogu da unaprijedi ravnoravnost svih građana", poručila je Kuo. Američka ambasada u Podgorici u petak je sijala u duginim bojama u čast subotnje Parade.

"Srećan najveći Prajd dosad", pozdravila je prisutne u ime organizatora Hana Konatar otvarajući sedmi Montenegro prajd.

(Video sa prošlogodišnjeg Prajda)

Montenegro prajd: Pravo na istopolnu zajednicu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Uoči Parade ponosa organizatore je u petak veče primio premijer Duško Marković i izrazio očekivanje da će "Montenegro prajd 2019." potvrditi ono što Crna Gora želi, a to je, kako je kazao, da bude društvo jednakih i zadovoljnih ljudi.

Marković je kazao da će Vlada na sljedećoj sjednici uputiti Skupštini Predlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola kako bi bio razmatran na jesenjem zasijedanju.

Uz organizatore i članove LGBTIQ zajednice, na Prajd su kao podrška došli aktivisti nevladinog sektora, političari, predstavnici institucija i diplomatskih predstavništava drugih zemalja.

Inače, maršruta ovogodišnjeg "Montenegro prajd 2019." bila je duža nego ikada do sada. Članovi i prijatelji zajendice šetali su od Bulevara Sv. Petra Cetinjskog do Trga nezavisnosti i nazad, što je prema saopštenju organizatora, više od jednog kilometra centralnih ulica Podgorice.

"Montenegro prajd 2019." je sedmi po redu koji je održan u Glavnom gradu Crne Gore.

XS
SM
MD
LG